Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjed
  • 22.09.2022. 12:00
  • Bajina Bašta

Mladić iz Bajine Bašte imao blizak susret sa medvjedom - u širem centru grada

​​​​​​​Rade Jaraković iz Bajine Bašte pola sata prije ponoći, između utorka i srijede, imao je susret koji će pamtiti cijeli život.

Foto: Depositphotos/mgillert (ilustracija)
  • 141
  • 28
  • 1

Susret medvjeda u Tari ne bi mnogo iznenadio, jer svi se kreću opreznije i poznato je da je ova planina u Srbiji mjesto gdje medvjedi žive ili bar prolaze. Ali, da se sretne medvjed u Bajinoj Bašti, u urbanoj sredini, nedaleko od centra, to je već veliko iznenađenje koje može dovesti čovjeka u stanje pravog šoka. Takav šok je doživio dvadesetpetogodišnji Rade Jaraković iz ovog grada, kada je sa medvjedom imao potpuno neočekivan susret, direktno oči u oči.

Grebanje asfalta i režanje

U ulici Spasoja Ivanovića, ispred Radetove kuće, u širem centru Bajine Bašte, u utorak veče, 20. septembra, oko 23:30 sati odigrala se prava drama.

Medvjed napao pastira na Vlašiću, ljekari mu pokušavaju spasiti nogu

"Ponio sam sestrine stvari da stavim u automobil, jer je trebalo da je vozim za Užice. Automobil je bio na ulici, pored dvorišta. Kada sam otvorio vrata od kola, prvo sam čuo neki tup udarac iz obližnje šume, a onda kao da nešto ide ulicom, kao da grebe po asfaltu, a zatim i neko brundanje, režanje… ne mogu da opišem." Kaže, prvo nije smio da se okrene, jer se sledio od straha. "Srce mi je udaralo kao ludo. A kada sam se okrenuo vidio sam medvjeda najprije četvoronoške, a onda se odjednom propeo na zadnje noge", priča Jaraković i dodaje da se možda i on uplašio njega.

"Bio je udaljen oko dva do tri metra... Ispuštao je neke zvuke poput režanja."

Medvjed na slobodi i dalje

Mladić opisuje da se tada odjednom prenuo i "kao da je dobio neku do sada neviđenu snagu".

"Potrčao sam ka ogradi visokoj skoro dva metra i preskočio je. Nisam ni znao da to mogu da uradim, a nikad mi nije palo na pamet da je preskačem. Tek tada sam se okrenuo i iza sebe vidio medvjeda kako trči niz ulicu", dodao je Jaraković.

Medvjedi na Tari nisu rijetkost (foto: Duško Ćirović)

Ušao je odmah u kuću i zatvorio vrata. Ukućani; sestra, otac i majka su ga odmah pitali šta je bilo, jer je bio potpuno blijed, bez daha. Kada se malo povratio ispričao im je šta se dogodilo.

"Prvo sam im rekao da nipošto ne izlaze napolje. A onda sam ispričao da sam vidio medvjeda kod kola, da je stajao blizu mene, kako sam preskočio ogradu i uletio u kuću. Odmah smo pozvali policiju i lovačko udruženje. Ubrzo je došla policija sa dugim cijevima i lovci, i krenuli su da traže medvjeda. Nisu ga još pronašli, ko zna dokle je stigao", misli su našeg sagovornika čije su komšije potvrdile da su i njihova djeca vidjela "nezvanog gosta" kako trči ulicom.

"Isto je jedan komšija iz poprečne ulice rekao da ga je kroz prozor vidio kako preskače ograde i bježi kroz dvorišta."

Ne zna se o kom medvjedu je riječ

Imaju Jarakovići i psa, ali se on nije oglasio. Kako kažu, nije lajao jer se sakrio od straha od zvijeri.

Medvjed napao čobanina i stado ovaca kod Žepča

Ova divlja zvijer do danas nije pronađena. Pretpostavlja se da je otišao u planinu, ali opet preporučuje se građanima Bajine Bašte da budu oprezni i da odmah prijave ako ga vide. Još nije poznato da li je to ona koja se prati putem ogrlica ili neki novi koji se tek pojavio.    


Tagovi

Bajina Bašta Rade Jaraković Brundanje Medvjed Divlja zvijer Srbija


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞