Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 21.03.2022. 14:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Fojnica

Ministar i ambasador se dohvatili lopate: Zasađeno 1.800 sadnica drveća

Među zasađenim sadnicama, ima i onih koji su medonosne, kao što su kesten i lipa što je svojevrstan uvod u obilježavanje 26. marta, Dana sadnje medonosnih biljaka

Foto: FMPVŠ
  • 143
  • 35
  • 0

U povodu 21. marta, Međunarodnog dana šuma, organizirana je akcija pošumljavanja s ciljem podizanja svijesti o značaju i važnosti šuma za napredak i razvoj čovječanstva. Uposlenici Sektora za šumarstvo FMPVŠ, Federalne uprave za šumarstvo, resornog kantonalnog ministarstva, te 80 učenika srednje škole iz Srednjobosanskog kantona (SBK) danas su u Fojnici, na lokalitetu Zahor, zasadili 1.800 sadnica hrasta, divljeg kestena, lipe, jele, smrče i bora.

Akciju su, pored resornog federalnog ministra Šemsudina Dedića, svojim prisustvom i učešćem podržali i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar, ministar poljoprivrede SBK Salkan Merdžanić i načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura.

Akcija pošumljavanja u Fojnici

"Uzimajući u obzir ekološke krize i klimatske promjene iz godine u godinu vidimo koliko je bogatstvo naših šuma. One su ugrožene od velikog broja faktora i svi skupa trebamo da činimo više na zaštiti šuma jer na taj način štitimo kako naše, tako i živote budućih generacija", rekao je Dedić.

Medonosno drveće

Ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da učestvuje u akciji pošumljavanja u Fojnici. Među zasađenim sadnicama, kako je dodao, ima i onih koje su medonosne, kao što su kesten i lipa što je svojevrstan uvod u obilježavanje 26. marta, Dana sadnje medonosnih biljaka.

"Drago mi je da su sa nama učenici srednje škole jer je budućnost na mladima sa kojima zajedno trebamo da čuvamo i održavamo našu okolinu", dodao je Sedar.

Mladi dali doprinos

Učenici su iskazali zadovoljstvo što su svojim angažmanom u ovoj akciji doprinijeli očuvanju šumskih resursa u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da slične akcije bude sastavni dio školskih programa. Jedan od njih, Almedin Softić, rekao je da je sa školskim kolegama došao da bi zajedno uljepšali šumu i prirodu.

Šume se u FBiH prostiru na površini od oko 1.510.937 ha

Šume pokrivaju 31 posto zemljine površine, igraju ključnu ulogu u zaštiti i očuvanju izvorišta pitke vode, gubitak šuma može dovesti do globalnih promjena u padavinama a što indirektno utiče na osiguranje hrane u svijetu. U šumama obitava više od 80 posto kopnene bioraznolikosti i one pružaju otpornost na prirodne katastrofe, a njihova zaštita podrazumijeva propisima uređeno šumarstvo, održivo gospodarenje, zaštitu od štetočina i požara, zaštitu šumskog zemljišta i šumskog drveća te druge preventivne mjere.

U Federaciji Bosne i Hercegovine šume i šumska zemljišta se prostiru na površini od oko 1.510.937 ha ili oko 58 posto površine. Ukupna zaliha svih državnih šuma je procijenjena na 180.016.229 m3, sa prosječnom zalihom od oko 236,8 m3/ha.


Tagovi

Pošumljavanje Šume Fojnica Šemsudin Dedić Damijan Sedar Salkan Merdžanić Sabahudin Klisura Almedin Softić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.