Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šume KS
  • 19.09.2023. 12:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Jednim klikom prijavite šumokradice - besplatnom aplikacijom

Anonimne prijave je moguće sačiniti i offline, a prilikom same prijave bilježi se tačna lokacija i vrijeme, te je moguće dodati video ili fotografije.

Foto: Sarajevo-šume
  • 79
  • 25
  • 0

Trilateralni memorandum o saradnji u okviru Projekta "Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana - Faza II" potpisali su ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, predstavnica Incijative za šumarstvo i okoliš - FEA Lejla Hukić, te direktor KJP "Sarajevo-šume" Samir Omerović.

On označava početak nove faze u borbi za očuvanje šumskih ekosistema na području Kantona Sarajevo, koji su od suštinskog značaja za društvo i okolinu. Šume predstavljaju vitalni prirodni resurs s brojnim multifunkcionalnim koristima, uključujući proizvodnju kiseonika, apsorpciju ugljen-dioksida, sprečavanje erozije, bujičnih poplava, onečišćenja i očuvanje izvora pitke vode.

Smanjiti ilegalne aktivnosti

Opći cilj projekta je doprinijeti smanjenju ilegalnih aktivnosti u šumarstvu kroz digitalizaciju tradicionalnih modela upravljanja prirodnim resursima, a glavni rezultat je mobilna aplikacija "Čuvajmo šume" za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu.

S potpisivanja memoranduma (Foto: Vlada KS)

U prvoj fazi ovog projekta u rad je puštena aplikacija, sada je između ostalog u planu otklanjanje nedostataka i unapređenje same aplikacije. Dugoročno, predviđene izmjene imaju za cilj da je učine što jednostavnijom za korištenje i da se maksimalno skrati vrijeme od prijave ilegalnih aktivnosti do postupanja po istim.

Anonimne prijave

Aplikacija je potpuno besplatna i dostupna putem platformi Google Play Store i Apple Store, anonimne prijave je moguće sačiniti i offline, a prilikom same prijave bilježi se tačna lokacija i vrijeme, te je moguće dodati video ili fotografije, kao dokaz navedenih aktivnosti. Po prijemu prijave nadležni organi pravovremeno će postupiti.

"Šume za nas predstavljaju nemjerljivo bogatstvo kako za razvoj Kantona Sarajevo tako i za razvoj same privrede. O njima kao obnovljivom izvoru moramo brinuti odgovorno i  zajednički, zato bih ovom prilikom pozvao sve građane da preko mobilnog telefona, putem aplikacije 'Čuvajmo šume' anonimno i besplatno prijave sve ilegalne aktivnosti u šumarstvu", rekao je ministar Mijatović. 

Samo strateškim upravljanjem i odgovornom brigom naše šume možemo sačuvati za buduće generacije.


Tagovi

Šume KS Čuvajmo šume Potpisan memorandum Aplikacija Prijave šumokradica Samir Omerović Lejla Hukić Zlatko Mijatović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.