Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ecobase
  • 12.02.2024. 15:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Kupres

"Hercegbosanske šume" priključene najvećem evropskom projektu pošumljavanja

Potpisivanjem ugovora svi projekti pošumljavanja, počevši od 2023. godine, podložni su za certificirane ugljične kredite.

Foto: Hercegbosanske šume
  • 152
  • 12
  • 0

Šumsko gospodarsko društvo "Hercegbosaske šume" Kupres pridružilo se Ecobaseu, trenutno najvećem evropskom projektu pošumljavanja u kontekstu ugljičnih kredita. Potpisivanjem ovog ugovora, Bosna i Hercegovina je postala dvadeseta zemlja u Evropi čiji se projekti nalaze u sklopu Ecobasea, kada su u pitanju projekti pošumljavanja. 

Prije svečanog potpisivanja ugovora, Jaan Sepping, osnivač i direktor ovog projekta je održao prezentaciju, a između ostalog je navedeno da je proces trajao proteklih pet mjeseci, u kojem su vršene provjere i procedure (pravne, tehničke, ekološke i ekonomske). Nakon uspješne implementacije potpisan je ugovor te su svi projekti pošumljavanja počevši od 2023. godine podložni za certificirane ugljične kredite.

Dobivanjem ugljičnih kredita otvara se realna mogućnost za novu, alternativnu vrstu prihoda koji će već u prvim godina biti jako značajan, a u narednom razdoblju sve veći i veći.

Uz projekte pošumljavanja, ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres će razvijati i improve forest management, vrstu projekata gdje se dokazima o unaprjeđenjem gazdovanja šumama, u našem slučaju izdanačkim šumama bukve, također ostvaruju certificirani ugljični krediti. Osim značajnog finansijskog efekta, kroz razvoj projekata i ispunjavanje zahtjeva zbog verifikacije istih dodatno će se povećati nivo kvalitete održivog upravljanja šumama kroz planiranje, strategiju i realizaciju planiranih radova. 

 


Tagovi

Hercegbosaske šume Ecobase projekt Pošumljavanje Ugljični krediti


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.