Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarska proizvodnja
  • 09.08.2022. 07:30

Zašto su ljuske jaja mekane i kako to spriječiti?

Mnogo je faktora koji dovode do ove pojave, ali moguće ju je spriječiti ili "popraviti" i to na jednostavan način.

Foto: Depositphotos/Anatta_Tan
  • 556
  • 111
  • 0

Kvalitet ljuske jaja utiče na veličinu ekonomskih gubitaka, ali i na sigurnost upotrebe za ljudsku ishranu. Kada je jaka, ona sprečava prodiranje bakterija i onemogućava lako lomljenje tokom manipulacije, transporta i čuvanja.

Tanka ljuska je znak nedostatka vitamina i minerala. Veliki uticaj ima sadržaj i veza između kalcijuma, fosfora i vitamina D, kao i povezanost sa ednokrinim sistemom i metabolizmom.

Uzroci pojave

Najčešći uzrok krhkosti je neuravnotežena ishrana. Nedostakat kalcija i fosfora ima najveći uticaj, kao i snabdjevenost vitaminima D3 i C. Visoke temperature i loša ventilacija u objektu mogu biti faktor koji smanjuje količinu konzumirane hrane i stepen njene iskorištenosti. U kokošinjcu je optimalna temperatura od 20 do 22ºC.

Preteške kokoške nose jaja slabijeg kvaliteta. To se dešava kada se životinje hrane velikom količinom hrane bogate zrnima kukuruza, suncokreta ili mahunarkama.

Preteške kokoške nose jaja slabijeg kvaliteta (Foto: Martina Popić)

Kako kokoške stare tako se umanjuje sposobnost stvaranja normalnog omotača, a jaja su krupnija. To je posebno izraženo kod hibridnih rasa koje nose i do 320 komada u toku godine. Kako bi se formiralo sa čvrstim ljupinama potrebno je 24 h razmaka između nesenja. Kada je taj period kraći, oko 10 h, nema vremena da se procesi završe do kraja.

Na svaku pojavu bolesti ili napada štetnih organizama jedinke će odreagovati u vidu poremećaja funkcionisanja organizma i nosivosti.

Ključna je ishrana

Ishrana treba da je bogata mineralima i vitaminima. Kako bi kokoška snijela jaja sa jakom ljuskom biće joj potrebno oko 4,5 g kalcijuma u dnevnoj ishrani. Od toga će za formiranje ljuske biti iskorišteno oko 2,2 g.

Omjer klcijuma i fosfora za kokoške nosilice je minimalno 3:1, a maksimalno 5:1, za piliće od 1,5 do 2:1. Kalcij karbonat treba da bude glavni izvor kalcija u hrani, a sastavljen od sitnih zrna koja su manja od 1 mm i velikih između 2 i 5 mm. Poželjno je da u mešavini učestvuju u omjeru 50:50.

Kokoškama osigurajte oko 4,5 g kalcijuma u dnevnoj ishrani (Foto: Depositphotos/yana-komisarenko@yandex.ru)

Izvor kalcija može biti koštano brašno, krečnjak, pijesak, usitnjene školjke, ali i ljuske koje je potrebno prethodno termički obraditi kako bi uništili eventualnu salmonelu i druge štetne bakterije i uzročnike oboljenja. Na čvrstoću djeluje sadržaj cinka, bakra i mangana. Za prvilan metabolizam i proces formiranja neophodni su vitamini D3 i C.

U ishranu se uvodi hrana s visokim sadržajem elemenata u tragovima i bogata vitaminima. Životinjama je potrebno osigurati slobodan pristup pijesku, zdrobljenim školjkama, kredi. Kao dodatak hrani koriste se koštano brašno, mekinje, žitarice, a u toku vegetacije trava i sjeckano svježe povrće i voće.


Tagovi

Jaja Ljuska jaja Mekana ljuska jaja Čvrstoća jaja Ishrana kokoški


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.