Kao sastojak hrane, bjelančevine nisu samo osnovna tvar za izgradnju životinjskog tkiva, već one služe i kao izvor energije.
Prema riječima diplomiranog inženjera poljoprivrede Dragana Radosavljevića iz PSSS, organizam životinja se neprekidno troši - u njemu se odvijaju stalni procesi oksidacije. Da bi se ti procesi održali na nivou fizioloških potreba, organizmu je redovno potrebna hrana. Radosavljević napominje da poremećaj u tom sastavu i odnosu dovodi i do poremećaja u funkcijama.
Intenziviranjem stočarske proizvodnje i željom za što većom produktivnošću domaćih životinja, sve izraženije su razne nepravilnosti u ishrani stoke. Uglavnom imamo slučaj da životinje hranom ne dobivaju u dovoljnim količinama samo neke sastojke, čiji nedostatak dovodi do oboljenja ili smanjenja produktivnosti. Takva nepotpuna ishrana se ne primjećuje odmah, nego kroz određeno vrijeme dolazi do pojave i patoloških stanja. U praksi se nerijetko sreću pojave nedovoljne ishrane u odnosu na sadržaj u hrani bjelančevina.
Kao sastojak hrane bjelančevine za izgradnju životinjskog tkiva, već one služe i kao izvor energije. Zato životinjski organizam mora primiti sa hranom 20%, pa i više, sirovih bjelančevina odgovarajućeg aminokiselinskog sastava. Količine bjelančevina u hrani ne smiju biti ni prevelike ni premale. Preobilna ishrana bjelančevinama nije ni racionalna ni rentabilna.
Ipak, mnogo veći značaj ima nedovoljna ishrana bjelančevinama. Nedostatak bjelančevina dovodi do stvaranja kržljavih mladunaca, smanjuje imunogene sposobnosti organizma, kao i mogućnost regeneracije oštećenih tkiva. Osim toga, i hormonska i enzimska djelatnost u organizmu zavise od bjelančevinaste ishrane. Prema tome, sprječavanje svih spomenutih nepravilnosti sastoji se u davanju životinjama, u okviru obroka, dovoljnih količina bjelančevina.
Povezana stočna vrsta
Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]
Tagovi
Autor