• Ishrana goveda
  • 31.12.2018. 16:30

Zašto su bjelančevine značajne za pravilnu ishranu goveda?

Kao sastojak hrane, bjelančevine nisu samo osnovna tvar za izgradnju životinjskog tkiva, već one služe i kao izvor energije.

Foto: Pixabay/Hans
  • 366
  • 37
  • 0

Prema riječima diplomiranog inženjera poljoprivrede Dragana Radosavljevića iz PSSS, organizam životinja se neprekidno troši - u njemu se odvijaju stalni procesi oksidacije. Da bi se ti procesi održali na nivou fizioloških potreba, organizmu je redovno potrebna hrana. Radosavljević napominje da poremećaj u tom sastavu i odnosu dovodi i do poremećaja u funkcijama.

Nepotpuna ishrana kod životinja može uzrokovati patološko stanje

Intenziviranjem stočarske proizvodnje i željom za što većom produktivnošću domaćih životinja, sve izraženije su razne nepravilnosti u ishrani stoke. Uglavnom imamo slučaj da životinje hranom ne dobivaju u dovoljnim količinama samo neke sastojke, čiji nedostatak dovodi do oboljenja ili smanjenja produktivnosti. Takva nepotpuna ishrana se ne primjećuje odmah, nego kroz određeno vrijeme dolazi do pojave i patoloških stanja. U praksi se nerijetko sreću pojave nedovoljne ishrane u odnosu na sadržaj u hrani bjelančevina.

Količine bjelančevina ne smiju biti ni prevelike ni premale

Kao sastojak hrane bjelančevine za izgradnju životinjskog tkiva, već one služe i kao izvor energije. Zato životinjski organizam mora primiti sa hranom 20%, pa i više, sirovih bjelančevina odgovarajućeg aminokiselinskog sastava. Količine bjelančevina u hrani ne smiju biti ni prevelike ni premale. Preobilna ishrana bjelančevinama nije ni racionalna ni rentabilna.

Hormonska i enzimska djelatnost organizma zavise od bjelančevinaste ishrane

Ipak, mnogo veći značaj ima nedovoljna ishrana bjelančevinama. Nedostatak bjelančevina dovodi do stvaranja kržljavih mladunaca, smanjuje imunogene sposobnosti organizma, kao i mogućnost regeneracije oštećenih tkiva. Osim toga, i hormonska i enzimska djelatnost u organizmu zavise od bjelančevinaste ishrane. Prema tome, sprječavanje svih spomenutih nepravilnosti sastoji se u davanju životinjama, u okviru obroka, dovoljnih količina bjelančevina.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Pročitaj više »

Tagovi

Govedarstvo Goveda Ishrana Bjelančevine PSSS


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prvi bosanskohercegovački geografski zaštićen nacionalni proizvod - VISOČKA PEČENICA Grad Visoko u d... Pročitaj cijelu bilješku »