Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarstvo
  • 31.12.2021. 15:00

Zašto je potrebna i kako se izvodi obnova stada koza?

Riječ je postupku kojim se neekonomična grla koja smo isključili iz proizvodnje zamjenjuju priplodnim podmlatkom. Provodi se svake godine prije sezone pripuštanja.

Foto: Depositphoto/magnaura
  • 125
  • 28
  • 0

Bavljenje kozarstvom zahtjeva stalno učenje i veliku posvećenost svome stadu. Niz je aktivnosti koje moramo odraditi ukoliko želimo da imamo kvalitetne jedinke i razvijamo proizvodnju, a obnova ili remont stada spada u najznačajnije.

Nedavno je Federalni agromediteranski zavod iz Mostara objavio prezentaciju o obnovi (remontu) stada koza čije su autorice dipl. ing. agr. Silvija Zelenika i dipl. ing. agr. Mija Golemac.

Riječ je postupku kojim se neekonomična grla koja smo isključili iz proizvodnje zamjenjuju priplodnim podmlatkom. Provodi se svake godine prije sezone pripuštanja, a obuhvata planiranje, odabir i odgajanje odabranog podmlatka.

Do zamjene životinja u stadu dolazi zbog većeg broja razloga: njihove starosti, smanjene proizvodnje, slabljenje imuniteta, neplodnosti, lošeg temperamenta, konstitucijskih grešaka, slabog majčinskog instikta kod ženskih grla. Realizuje se prije pripreme za pripust kako bi u sezonu parenja ušle zdrave, u dobroj kondiciji i s izraženim proizvodnim osobinama.

U prezentaciji je navedena formula za izračunavanje procenta remontnih životinja, kao i njegovi ciljevi. 

Formula za izračun

Kod odabira rasplodnog podmlatka iz vlastitog uzgoja poželjno je odabrati jariće od visoko proizvodnih roditelja, žensku jarad ranije ojarenu u sezoni jarenja, kao i onu iz brojnijih legla s najvećim intezitetom porasta.

Navedene su i prednosti uzgoja vlastitog podmlatka i na šta trebamo obratiti pažnju kada je u pitanju kupovina novih grla kojima ćemo obnoviti stado.

Izmjena rasplodnog jarca je neophodna, jer on daje potomstvo i da ne bi došlo do parenja u srodstvu nužno je nabaviti novog i kvalitetnijeg, a to je samo jedan od razloga za njegovu zamjenu. U ovom se radu mogu pronaći i podaci kako prepoznati kvalitetno rasplodno muško grlo.

Prezentaciju možete preuzeti u dokumentu ispod teksta. 


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Federalni agromediteranski zavod Publikacija Kozarstvo Remont stada Obnova stada Zamjena stada Rasplodno grlo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.