Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 09.12.2021. 07:30

Zabraniti prevoz životinja mlađih od 35 dana - što još traže EU parlamentarci?

Zastupnici EP-a preporučuju da zahtjevi o trajanju putovanja i minimalnom prostoru po životinji postanu stroži i jasniji. U Copa Cogeca razočarani i zabrinuti za farmere.

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 115
  • 18
  • 0

Zastupnici EU parlamenta zahtijevaju da se uvedu stroža pravila o transportu životinja, a nakon otkrića brojnih kršenja postojećih.

Na završnoj sjednici Anketnog odbora za zaštitu životinja tokom transporta, koja je održana 2. decembra, usvojen je izvještaj o nedostacima i kršenju važećih pravila EU po pitanju dobrobiti životinja kada su date preporuke za predstojeću reviziju zakonodavstva, a na temelju navoda koje je istražio Komitet osnovan u junu prošle godine. 

U  izjavi za euractiv je rumunjski izvjestitelj Parlamenta EU, Danijel Buda istakao da situacija nije idealna te da uredba donijeta 2005., a koja se još uvijek koristi nije prilagođena trenutnom stanju na terenu. Prema njemu je prevoz žive stoke važna grana privrede EU, vrlo bitna za finansijski opstanak farmera.

Zahtijevaju se stroža i jasnija pravila

Naime,  osnovani komitet je trebao istražiti navode o slabom poštivanju pravila zaštite životinja tokom živog transporta u mnogim državama članicama.

Tilly Metz (Greens/EFA), predsjedavajuća odbora, istakla je da u mnogim zemljama članicama EU stoka nema dovoljno prostora ili temperatura okoline nije prilagođena potrebama vrste. "Sistemi za snabdijevanje životinja vodom i hranom tokom putovanja veoma su često nedovoljni ili neprikladni", napomenula je. 

Traje rasprava o dobrobiti životinja - što bi mogao donijeti novi zakon?

Na osnovu utvrđenog, zastupnici Evropskog parlamenta preporučuju da zahtjevi o trajanju putovanja i minimalnom prostoru po jedinki postanu stroži i jasniji. Oni traže zabranu prevoza za one mlađe od 35 dana, osmosatno ograničenje za prevoz određenih grupa  te da se predstavi jasan akcioni plan do 2023. godine.

Kada je u pitanju izvoz u treće zemlje, Komitet je pozvao na usaglašen sistem certificiranja u pogledu usklađenosti zemalja koje nisu članice EU sa njezinim standardima o dobrobiti. 

Prijedlog na meti kritika

Borci za zaštitu životinja i dio parlamentaraca su kritikovali navedene preporuke. Kako je za Euractiv navela Reineke Hameleers, izvršna direktorica organizacije za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, oni smatraju da "nije dovoljno da se transport na velike udaljenosti poboljša i traže da se u potpunosti zabrane ovakve vrste prevoza".

U Copa i Cogeca, krovnoj udruzi EU poljoprivrednika pozdravljaju reviziju dosadašnje strategije koja je donesena prije 16 godina, ali naglašavaju da su razočarani i zabrinuti za evropske farmere, jer su stavljeni pred nove izazove, ulaganja i poskupljenje transporta. Smatraju da većina sadržaja Izvještaja nije dovoljno potkrepljenja čvrstim dokazima što predstavlja ograničenje za donošenje Preporuke u januaru 2022. godine.

Miguel Angel Higuera, predsjedavajući Radne grupe za dobrobit životinja, pozdravlja donošenje ovakve strategije, ali smatra da su standardi o zaštiti u EU među najstrožima na svijetu što treba bolje predočiti potrošačima i brojnim aktivističkim organizacijama.

Pooštravanjem mjera će  biti pogođeni proizvođači koji se nalaze na slabije naseljenim područjima. S novim zahtjevima se mogu očekivati problemi u održavanju ekonomske efikasnosti.

Copa i Cogeca su preporučili da Komisija da procjenu prevoza na velike udaljenosti na holistički način, s obzirom na prijevoz za izvoz i unutar EU. Kako EU nema jurisdikciju na teritorijama trećih zemalja, može samo davati preporuke i razmjenjivati iskustva najbolje prakse, ali ne mogu primijeniti pravila ili ih prisiliti da budu u skladu s EU standardima. Stoga smatraju da je važno da se fokusiraju na međunarodne inicijative kao što su bilateralni i multilateralni pregovori i saradnju sa WTO, OIE i FAO, kako bi se osiguralo međusobno razumijevanje o dobrobiti.


Tagovi

Copa Cogeca Studija Agrarna politika Dobrobit životinja Transport životinja Danijel Buda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]