Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovljenici
  • 03.12.2023. 12:00

Za svinokolj pripremili "kapitalne" tovljenike - koliko kila imaju?

U porodicama Pećić i Stanić ove zime neće nedostajati čvaraka, gibe, kobasice, pršute niti drugih sličnih mesnih delikatesa.

Foto: Slobodan Živanić
  • 531
  • 94
  • 0

Ni visoke cijene tovljenika, ni visoka temperatura za ovo doba ove godine nisu spriječili brojna domaćinstva u pripremi suvomesnatih proizvode iz kućne radinosti.

U porodicama Pećić i Stanić iz derventskih sela ove zime neće nedostajati čvaraka, gibe, kobasice, pršute niti drugih sličnih mesnih delikatesa jer su se i ove godine potrudili da nastave tradiciju svinjokolja. I to kakvog.

Grodsije od 450 kg

Iako i obično Pećići pripremaju velike tovljenike, otac Dragan, uz pomoć sinova Darka i Darija, ove godine je nadmašio dosadašnje rekorde i za svinjokolj pripremio grdosiju od oko 450 kilograma. Nakon sigurno najmanje dvodnevnog praznika rada, za Pećiće neće biti zime.

Slično je i kod Stanića. Otac Mario sa sinom Danijelom ništa nije prepustio slučaju pa će se meso pripremiti od dvije velike svinje od kojih je jedan težine takođe oko 450 kilograma.

Kao i Pećići, i Stanići su othranili svog tovljenika tako da meso dolazi iz domaćeg uzgoja što sigurno znači i bolji kvalitet, a posebno su pohvalili trinaestogodišnjeg Danijela koji je najviše brinuo o njihovim svinjama.

Stanići su i neslužbeni "rekorderi"

Njihovi prezimenjaci Stanići su i neslužbeni "rekorderi" po težini faširanog tovljenika. Naime, prošle godine je Slaviša uz podršku potomaka "pod nož" stavio svinju tešku 463 kilograma, a u tom poduhvatu morali su se osloniti i na pomoć mehanizacije.

Dimljenje piljevinom - od kojeg drveta koristiti i na šta paziti?

Svinjokolj je dobro poznat i široko rasprostranjen običaj spremanja svinjskog mesa i mesnih prerađevna pred zimu u domaćoj radinosti, uz pomoć rođaka i prijatelja, praćen gozbom svih učesnika.


Tagovi

Svinjokolj Tovljenik Suvomesnati proizvodi Tradicija svinjokolja Rekorderi Domaći uzgoj


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.