Pretraga tekstova
U porodicama Pećić i Stanić ove zime neće nedostajati čvaraka, gibe, kobasice, pršute niti drugih sličnih mesnih delikatesa.
Ni visoke cijene tovljenika, ni visoka temperatura za ovo doba ove godine nisu spriječili brojna domaćinstva u pripremi suvomesnatih proizvode iz kućne radinosti.
U porodicama Pećić i Stanić iz derventskih sela ove zime neće nedostajati čvaraka, gibe, kobasice, pršute niti drugih sličnih mesnih delikatesa jer su se i ove godine potrudili da nastave tradiciju svinjokolja. I to kakvog.
Iako i obično Pećići pripremaju velike tovljenike, otac Dragan, uz pomoć sinova Darka i Darija, ove godine je nadmašio dosadašnje rekorde i za svinjokolj pripremio grdosiju od oko 450 kilograma. Nakon sigurno najmanje dvodnevnog praznika rada, za Pećiće neće biti zime.
Slično je i kod Stanića. Otac Mario sa sinom Danijelom ništa nije prepustio slučaju pa će se meso pripremiti od dvije velike svinje od kojih je jedan težine takođe oko 450 kilograma.
Kao i Pećići, i Stanići su othranili svog tovljenika tako da meso dolazi iz domaćeg uzgoja što sigurno znači i bolji kvalitet, a posebno su pohvalili trinaestogodišnjeg Danijela koji je najviše brinuo o njihovim svinjama.
Njihovi prezimenjaci Stanići su i neslužbeni "rekorderi" po težini faširanog tovljenika. Naime, prošle godine je Slaviša uz podršku potomaka "pod nož" stavio svinju tešku 463 kilograma, a u tom poduhvatu morali su se osloniti i na pomoć mehanizacije.
Dimljenje piljevinom - od kojeg drveta koristiti i na šta paziti?
Svinjokolj je dobro poznat i široko rasprostranjen običaj spremanja svinjskog mesa i mesnih prerađevna pred zimu u domaćoj radinosti, uz pomoć rođaka i prijatelja, praćen gozbom svih učesnika.
Tagovi
Svinjokolj Tovljenik Suvomesnati proizvodi Tradicija svinjokolja Rekorderi Domaći uzgoj
Autor
Više [+]
Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Karolina Rastija
prije 1 dan
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
prije 3 dana
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
prije 4 dana
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
prije 4 dana
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.