Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarska stanica
  • 09.07.2024. 09:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Vještačkim osjemenjavanjem sjemenima elitnih bikova do boljih proizvodnih rezultata

Uvoz visokosteonih junica nije rješenje! Farmeri remontom vlastitog stada dugoročno kreiraju stado sa boljim proizvodnim performansama.

Foto: Adi Pašalić
  • 1.352
  • 252
  • 0

Vještačko osjemenjavanje (VO) je zootehnička metoda koja podrazumijeva instrumentalno unošenje doze sperme u određene dijelove ženskog reproduktivnog trakta, čime se postiže
približavanje spermatozoida i jajnih stanica bez spolnog čina. U savremenom stočarstvu ova metoda je za najkraće vrijeme najviše unaprijedila njegov razvoj. Taj napredak se ogleda
prvenstveno u zoohigijenskom, zootehničkom, veterinarsko-medicinskom i ekonomskom značaju.

JP Veterinarska stanica Visoko sprovodi program VO još od 1952. godine. Tada je na području ove općine oformljen prvi reprocentar za držanje rasplodnih bikova, čije su se doze sperme koristile za vještačko osjemenjavanje.

Kao dokaz veoma dugog i uspješnog rada je i Povelja izdata od strane Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, davne
1974. godine.

Tim od 11 stručnih doktora veterinarske medicine i veterinarskih tehničara ove stanice, prepoznao je značaj vještačkog osjemenjavanja u današnjem savremenom stočarstvu i započeo Program osjemenjavanja goveda visokokvalitetnim dozama sjemena elitnih bikova. Bikovi čije se sjeme koristi u sklopu ovog programa potiču iz najboljih reprocentara u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj i kao takvi su prošli cjelokupne i opsežne kako progene tako i genomske testove.

Kvaliteta doza sjemena se ogleda u tome da su uzeta od bikova odličnih genetskih, morfoloških i proizvodnih osobina, sa većim brojem spermatozoida i njihovom boljom pokretljivoščću što u konačnici utiće na veći index koncepcije, a samim time povečava mogućnost dobijanja teladi kvalitetnijih osobina, bolju konverziju iskorištavanja hrane i bolji radman mesa muških potomaka.

Uvoz visokosteonih junica nije rješenje

"Obavljanjem redovnih aktivnosti na terenu i u svakodnevnom razgovoru sa farmerima došli smo do određenih zaključaka. Prvo šta smo primjetili, je to da uvoz visokosteonih junica, nije dao željene rezultate, jednostavno loš stepen aklimatizacije i privikavanje na naše mikroklimatske uvjete, način i vrstu ishrane je bio limitirajući faktor koji ovim uvoznim junicama nije dao da postignu željene rezultate koje su farmeri priželjkivali", ističe direktor JP "Veterinarska stanica" Visoko dr vet. med. Mirza Gazdić.

Pored toga, kako navodi, primjetno je da farmeri kupuju goveda bez osnovnih informacija poznavanja porijekla i genetskog potencijala, te uz srednje dostignutu proizvodnju mlijeka sa pretežno simentalskim govedom i velikim poskupljenjem stočne hrane i energenata mljekrastvo je doseglo maksimum sa nekim srednjim proizvodnim rezultatima.

"Ideja i potreba za vještačkim osjemenjavanjem sjemenima elitnih bikova je dugoročno rješenje i zahtjeva određeno vrijeme i strpljenje do prvih rezultata. U konačnici, farmeri remontom vlastitog stada dugoročno kreiraju stado sa boljim proizvodnim performansama, sa tačnim i u svakom momentu poznatim pedigreom za svako govedo", dodaje naš sagovornik.

Tim svakodnevno na terenu

Farmeri prepoznaju značaj vještačkog osjemenjavanja sa dozama sjemena elitnih bikova, a dokaz su svakodnevni pozivi i izlasci na teren.

"Program smo započeli prije dvije godine kada smo izvršili prvu nabavku sjemena elitnih bikova. Nekoliko farmi na području Visokog koriste samo elitna sjemena i već smo u fazi kada imamo prve junice, to jest potomke koje pokazuju i prve rezultate. Prije svega vrlo lagana i uspješna teljenja, sa kvartalnim indexom teljenja u prosjeku iznad 60%, a uz to njihova morfološka građa i sve ostale karakteristike ukazuju na to da će goveda imati zavidan nivo mliječnosti jer imamo slučajeve da potomci daju više mlijeka od majke prvotelke", pojašnjava Gazdić.

Na terenu dominira simentalsko govedo i križanci sa holstein govedom

Širok spektar usluga

JP Veterinarska stanica Visoko ovlaštena je za širok spektar obavljanja veterinarske djelatnosti, koje su propisane za veterinarske stanice i u svojoj dugoj historiji od preko 75 godina vrši:

  • Preventivna cijepljenja, dijagnostička ispitivanja, laboratorijske pretrage i druge pretrage radi zaštite zdravlja životinja i ljudi, te mjere za otkrivanje, spreječavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti i zoonoza.
  • Pregledi oboljelih životinja i sekcija lešina, ispitivanje uzorka uginuća životinja.
  • Hirurški zahvati, porodiljski i drugi veterinarski zahvati na životinjama.
  • Liječenje neplodnosti i sprovođenje vještačkog osjemenjavanja.
  • Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija i radiološka dekontaminacija.
  • Otkriva i prijavljuje pojavu zarazne bolesti ili sumnju u pojavu zarazne bolesti. 
  • Ispunjava propisane pasoše za životinje i druge potvrde kada je to zakonom propisano. 
  • Zdravstveno veterinarski pregledi živih životinja, životinja namijenjenih za klanje, pregled mesa i organa zaklanih životinja, namirnica životinjskog porijekla u unutrašnjem prometu, proizvodnji i skladištenju.

Poseban segment je vođenje veterinarsko stočarskog podučavanja u pogledu očuvanja i unapređenja proizvodnje, zdravlja i reprodukcije životinja kao što je trenutno aktuelni Program osjemenjavanja goveda visokokvalitetnim dozama sjemena elitnih bikova koji za cilj ima dugoročno rješenje u smislu poboljšanja matičnog vlastitog kvalitetnog stada na farmama
muznih krava i dostupan je svim zainteresiranim farmerima.


Tagovi

Vještačko osjemenjavanje Veterinarska stanica Mirza Gazdić Elitni bikovi Reprocentar Program osjemenjavanja Uvoz junica


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.


Partner