Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 23.11.2023. 10:30

Veterinari pojačavaju nadzor na peradarskim farmama u RS

Zbog pojave ptičje gripe u susjednoj Hrvatskoj, neophodno poduzeti preventivne mjere.

Foto: MPVŠ RS
  • 90
  • 7
  • 0

Koordinator resora za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, Negoslav Lukić, održao je sastanak sa predstavnicima veterinarske službe u cilju informisanja prisutnih o pojavi visokopatogenog soja H5N1, odnosno ptičje gripe u Hrvatskoj, na području Brodsko-posavske županije. 

S obzirom na to da se radi o pograničnoj zoni, dogovorene su aktivnosti veterinarske službe koje imaju za cilj pojačani nadzor na peradarskim farmama u cilju sprečavanja pojave i širenja avijarne influence u Republici Srpskoj.

Za sada nije poznato kakve aktivnosti će provoditi službe (Foto: Depositphotos/Kintop)

Inače, ptičja gripa u ovom pograničnom području potvrđena je sredinom novembra na objektu s tovnim puranima u Općini Oriovac. Zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, provedeno je preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja. 

Gdje je sve u Evropi izbila ptičja gripa? Stigla i u susjedstvo

Riječ o vrlo kontagioznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Simptomi su iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, edem glave i vrata, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna tačkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu te živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

 


Tagovi

Ptičja gripa Virus H5N1 Peradari Veterinarske službe Pojačan nadzor Negoslav Lukić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.