Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija farmera
  • 17.02.2024. 12:00

Veterinar Petrović: Ako nema potomstva, neće biti ni mlijeka

Obukom farmera do profitabilnije proizvodnje mlijeka. Za sve to je potrebna detaljna opservacija farmi i dobar menadžment.

Foto: Slobodan Živanić
  • 171
  • 37
  • 0

Ako nema potomstva, neće biti ni mlijeka. Za sve to je potrebna detaljna opservacija farmi i dobar menadžment, dok ishrana ima izuzetan značaj, konstatirao je, pored ostalog, veterinar Slobodan Petrović, tokom predavanja u Derventi posvećenom smanjenju postojećih troškova proizvodnje mlijeka i povećanju proizvedene količine po grlu.

Pretrović je naveo kako je unapređenje kontrole reprodukcije i proizvodnje mlijeka veoma značajno, a najveći uticaj na negativne rezultate ima ishrana. 

"Naš zadatak, kao stručnjaka, je da to odradimo na najbolji način i damo stručnu podršku. Naša podrška obuhvata savjete nutricioniste, ultrazvučne preglede i biohemijske analize krvi životinja, analize parametara i preporuke", dodao je istakavši da je ovo ovo veoma zahtijevan posao koji traži puno znanja i iskustva.

Ako nema potomstva, neće biti ni mlijeka, kaže Petrović

Predavanju su pored farmera, kako onih iskusnijih tako i mladih, prisustvovali učenici Stručne i tehničke škole, smjer agrotehničar. Mlade ljude treba podučiti ovom značajnom poslu koji traži znanje i iskustvo. 

"Sa druge strane imamo i starije proizvođače, a moramo napomenuti da je genetika otišla daleko, jer u posljednje dvije decenije radi se na selekciji muških i ženskih grla, radi se plansko osjemnjeavanje grla gdje smo mi postigli nivo da na nekim farmama imamo muzni prosjek 31 litru, i to zahtijeva veliku edukaciju i zato su važna ova predavanja za sve", kaže Petrović.

Edukacije važne za farmere

Jedan od učesnika predavanja bio je Bojan Planinčević iz Osinje koji se 15 godina bavi mljekarstvom, a trenutno ima 19 muznih grla.

"Ukupno imam 26 grla sa podmlatkom i proizvodim oko 500 litara milijeka dnevno. Ovakva predavanja su korisna prvenstveno zbog edukacije mladih ljudi, iako ih u ovom poslu nema puno. Imam isustva sa mljekarstvom, ali uvijek dobro dođu nova saznanja", rekao je Planinčević, koji dodaje da je trenutno faza mirovanja s radovima u polju.

Uvijek dobro dođu nova saznanja, rekao je Planinčević (prvi sa desne strane)

Slijede edukacije za ratare i ovčare

Viši stručni saradnik za stočarstvo u ovom resoru, Radmila Cvijić, rekla je kako se radi o prvom u nizu predavanja koja će biti održana u predstojećem priodu. 

"Krenuli smo sa proizvođačima mlijeka, nakon čega slijedi obuka za ratare i uzgajivače ovaca. Cilj obuka jeste postizanje što profitabilnije proizvodnje, a to znači smanjenju troškova i povećanju proizvedenih količina mlijeka, a uz poštivanje standarda očuvanja zdravlja životinja" kazala je Cvijićeva. 

Cilj obuka jeste postizanje što profitabilnije proizvodnje, kaže Cvijćeva

Edukaciju u Derventi, za farmere dobojske regije, organizirali su predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Predavanje je održano u saradnji sa Stručnom i tehničkom školom i Gradskom upravom, s namjerom uključivanja u stručne teme što više mladih ljudi.


Fotoprilog


Tagovi

Stručna predavanja Edukacija mljekara Proizvodnja mlijeka Profitabilna proizvodnja Slobodan Petrović Bojan Planinčević Radmila Cvijić


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.