Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije
  • 01.06.2015. 15:00

Veliki interes za gradnju farmi u Tomislavgradu

U Tomislavgradu vlada veliki interes za gradnju farmi, a loklane vlasti razmišljaju i o proglašenju stočarske zone.

Foto: depositphotos.com
  • 266
  • 11
  • 0

U Tomislavgradu u posljednje tri godine vlada sve veći interes za gradnju farmi, što se može vidjeti iz povećanog broja zahtjeva za izgradnju farmi u tom kraju. Najveći je interes povratnika koji su do sada bili na radu u inozemstvu. Brojni su oni koji su se odlučili vratiti i investirati u zavičaj. Interes je toliki da postoji inicijativa za proglašenje stočarske zone u toj općini.

Stočarskom zonom do veće konkurentnosti

Kako prenosi vecernji.ba, gradonačelnik Tomislavgrada, Ivan Vukadin osvrnuo se na projekt industrijske zone s kojom nisu dobili željeni učinak, ali i izrazio vjeru da bi proglašenjem stočarske zone od Ljubuše do Paklina, ostvarili znatno bolji učinak, prvenstveno za poduzetnike, a potom i općinu.

Potrebna melioracija Duvanjskog polja

Na području Tomislavgrada već postoje oni koji su probili led i odvažili se na otvaranje vlastitih farmi pa, prema Vukadinovim riječima, općini Tomislavgrad sada već pomalo ponestaje slobodnog zemljišta za gradnju farmi i proizvodnih objekata. Rješenje tog problema u Općini vide kroz melioraciju Duvanjskog polja, no kako općina to nije u stanju financirati, smatraju kako bi se za taj projekt trebale pobrinuti više razine vlasti.

Pomoć kroz subvencije za zemljište

Vukadin je za vecernji.ba naglasio i kako je općina nastojala potaknuti investicije kroz odluku o subvencioniranje zemljišta gdje se kvadrat zemljišta mogao dobiti po cijeni od jedne konvertibilne marke. No, nakon stupanja na snagu Zakona o stvarnim pravima, ta je odluka stavljena izvan snage pa su u općini intervenirali kroz drugi vid subvencija. Naime, danas vještak procjenjuje vrijednost zemljišta i potom se donosi odluka o dodjeli. Isplatom općinskih subvencija, poduzetnik opet dolazi do računice od jedne marke po kvadratu zemljišta.

Pozitivni su ovo primjeri investicija u poljoprivredi koji daju nadu da poljoprivredna proizvodnja ipak ima budućnost. Osim toga, pozitivno utječu na one koji se tek trebaju odlučiti o zasnivanju neke od proizvodnji, ali i šalju jasnu poruku lokalnim vlastima da se moraju u potpunosti i bez rezerve uključiti u osiguranje dobrih i povoljnih uvjeta za buduće invesitore.

Foto: depositphotos.com; jazavac


Tagovi

Gradnja farmi Duvanjsko polje Melioracija Stočarska zona Ivan Vukadin Ljubuša Paklin Tomislavgrad Konkurentnost Subvencioniranje zemljišta Zakon o stvarnim pravima Poljoprivreda Poljoprivredni proizvođači Investicije

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas