Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 04.09.2023. 11:55
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Busovača

Uznemirujući snimci! Vukovi rastrgali junice na Busovačkoj planini

Riječ je o autohtonoj bosanskoj vrsti goveda, buši. Prema procjeni vlasnika, šteta je između četiri i pet hiljada maraka.

Foto: Mihradž Suljić
  • 549
  • 98
  • 0

Poljoprivrednik Mihradž Suljić iz Kaćuna kod Busovače, ostao je bez tri junice na Busovačkoj planini. Tragovi i rastrgani ostaci koje su pronašli od dva grla, ukazuju da su stradale uslijed napada čopora vukova. Jedna junica je nestala prije mjesec dana i još nikad joj nisu ušli u trag.

"Tri moje junice su bile na paši. Prije par dana smo našli ostatke koje smo skupili. Očigledno se vide tragovi čopora vukova. Dvije su rastrgali", priča Suljć za Agroklub, dodavši da je na teren izlazila i policija koja je napravila zapisnik.

Bosanska buša

Riječ je o autohtonoj bosanskoj vrsti goveda, buši. Prema procjeni vlasnika, šteta je između četiri i pet hiljada maraka. No, treba imati u vidu i da je ova pasmina vrlo rijetka jer nema plana za očuvanje vrste, pa je u tome šteta nesaglediva.

Još jednu junicu koja je bila na ispaši vratio je kući na farmu, jer se boji da mi mogla doživjeti istu sudbinu, priča nam Suljić, koji se inače bavi stočarstvom kao primarnim zanimanjem.

"U minusu sam negdje oko 4.500 KM. Junice su bile starosti između pet i osam mjeseci. Tragajući za ovom koja je nestala pašnjak smo pretraživali i dronom, ali bezuspješno", ističe naš sagovornik.

Ko će nadoknaditi štetu?

Na Busovačku planinu goveda tjera zajedno sa još sva farmera. Ispaša je tokom dana slobodna, dok su navečer ograđene električnim pastirom. Kontaktirao je, kaže nam, i lovačko društvo.

Volonterski čuvaju ovce od napada vuka, ali i vukove od napada stočara

"Kažu da ne mogu nadoknaditi štetu. Predat ću zahtjev u kantonalno ministarstvo", dodaje Mihradž.


Tagovi

Rastrgane junice Napad vukova Busovačka planina Mihradž Suljić Ispaša na planini Naplata odštete


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.