Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotične vrste
  • 10.07.2022. 07:30

Uzgoj nojeva nije lak posao - šta sve trebate znati?

Potrebna im je raznovrsna hrana, a ne podnose nagle promjene temperature.

Foto: Depositphotos/Free2014
  • 368
  • 33
  • 0

Nojevi su za većinu egzotične životinje koje se mogu vidjeti u zoološkim vrtovima, ali dio ljudi je odlučio da se posveti njihovom uzgajanju. Radi se o vrsti koja je dobro aklimatizovna na klimu u sjevernim područjima. Uzgajaju se zbog proizvodnje jaja, mesa, perja i kože, ali i zbog masti, kandži, kljuna.

Razlikujemo afričkog, australijskog i južnoameričkog. Afrički noj je najviši i može da naraste do 2,7 m visine. Prosječna težina mužjaka je oko 155 kg, dok su ženke malo teže, oko 165 kg i mogu da snesu i do 10 jaja.

Proizvodi od noja

Jedno jaje noja je ekvivalent za 30 kokošjih jaja i može da ima težinu do 1,8 kg. Ljuska je veoma otporna i lagana, zbog toga se koristi za izradu umjetničkih predmeta. U 100 g nojevog jajeta ima 12,5 g proteina, 11,8 g masti i 0,7 g karbohidrata, a sadrži 118 kcal. U frižideru se može čuvati do tri mjeseca.

Za kuhanje će vam trebati 75 minuta. Ne preporučuju se osobama koje imaju problema s masnoćom u krvi. Kao i kokošja jaja mogu izazvati pojavu alergije.

Jedno jaje noja je ekvivalent za 30 kokošjih jaja (Foto: Depositphotos/wrangel)

Na jednom noju ima oko jedan kilogram perja, a prikuplja se od životinja koje su stare najmanje tri godine. Dužina pera ne smije biti veća od 80 cm, a sijeku se posebnom tehnikom. Meso je najsličnije govedini, a odlikuje se malim sadržajem masti.

Nojeva mast je veoma tražen proizvod zbog svog protuupalnog dejstva, smanjivanja edema i ubrzavanja zarastanja rana. Jedan noj može dati do sedam kilograma masti.

Uslovi uzgajanja

Najveći problem kod uzgajanja je što ne podnose iznenadne promjene temperature. Iako mogu da podnesu hladnoću, čak do -30ºC, treba ih zaštiti jer im opada imunitet. Međutim, moguće ih je držati u negrijanim objektima, ako su izgrađeni od kvalitetnog materijala, suhi, osvijetljeni, a ventilacija odgovarajuća. Kada je hladno ne otvarati vrata objekta kako ne bi došlo do pothlađivanja.

Nojevi traže ispunjavanje zahtjeva koje odlikuju i drugu perad, ali im je neophodan veći prostor. Objekt treba biti suv i imati dobru ventilaciju. Najviše im odgovara pod od drveta koji se prekrije debelim slojem slame i piljevine. Sam prostor mora biti visok zbog visine životinja. Od njihove glave do stropa treba da ima praznog prostora jedan metar.

Uz glavni objekt neophodno je da imaju ograđen vanjski prostor (Foto:Depositphotos/EdZbarzhyvetsky)

Uz glavni objekt neophodno je da imaju ograđen vanjski prostor. Lokacija treba da je dobro osvijetljena, da nema sjene od drveća i grmlja.

Veliku pažnju posvetite broju i rasporedu hranilica, jer se nojevi mogu povrijediti u borbi za hranu. Za piliće udaljenost hranilica je 0,5 m, a za odrasle 1,5 m. Hranilice za travu i sijeno moraju biti posebno pozicionirane. Pojilice za vodu trebaju biti bijele kako bi ih nojevi mogli lako uočiti.

Ishrana nojeva

Potrebna im je raznovrsna hrana bogata nutrijentima, uzimajući u obzir godišnje doba, način držanja, starost i fiziološko stanje jedinki.

Glavni izvor energije i vitamina je povrće. Za ishranu se najviše koriste mrkva, cikla, kruška, skuhan krompir i pomiješan s mekinjama i biljnim brašnom. Od žitarica hrane se kukuruzom, pšenicom, ječmom, zobi. U ishrani mora biti zastupljena zelena, svježa trava, sijeno trava i leguminoza (lucerke ili djeteline), kopriva, biljno brašno. Koriste se mliječni proizvodi, riblje i koštano brašno.

Kod ishrane se razlikuje doba godine i faza u kojoj se životinje nalaze. Kako bi iskoristili hranu na lokaciji mora biti sitnih kamenčić koje gutaju i tako način obezbjeđuju varenje hrane.


Tagovi

Nojevi Uzgajanje noja Jaje noja Ishrana noja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.