Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne krave
  • 08.06.2022. 12:00

Uticaj prelaznog razdoblja laktacije na proizvodnju mlijeka i profitabilnost

Idealan prelazni period kod mliječnih krava traje od 40 do 50 dana, a životinje treba da imaju umjerenu tjelesnu kondiciju, da otele jedno tele bez komplikacija i bilo kakvih poteškoća i da zadrže dobar apetit

Foto: Depositphotos/alessandroguerr
  • 123
  • 16
  • 0

Konferencija "ONE Ideas" je i ove godine okupila vodeće naučnike i kreatore promjena u nauci, održivosti i pronalaženju rješenja u poljoprivredi, a organizirala ju je američka kompanija Alltech. Raspravljalo se o raznim temama stočarske proizvodnje i srodnih oblasti.

Značaj prelaznog perioda

O uticaju prelaznog razdoblja laktacije na proizvodnju mlijeka i profitabilnost govorio je dr Eduardo Ribeiro s Univerziteta Guelph u Kanadi. Istakao je značaj ovog perioda kod mliječnih krava i važnost ranog dijagnosticiranja kliničkih oboljenja.

Pozivajući se na naučne publikacije i istraživanja, navodi da je neophodno razlikovati dobar i loš prelazni period jer od toga zavisi uspjeh naredne laktacije.

Idealan prelazni period kod mliječnih krava traje od 40 do 50 dana, a životinje treba da imaju umjerenu tjelesnu kondiciju, da otele jedno tele bez komplikacija i bilo kakvih poteškoća i da zadrže dobar apetit. Sve to doprinosi dobrom zdravlju što omogućava maksimalno iskorištenje proizvodnog potencijala.

Povećanje postporođajnih problema dovodi do smanjenja performansi u kasnijoj laktaciji. Veoma često se javljaju kliničke bolesti kao što su: zadržavanje placente, metritis, mastitis, šepavost, problemi s probavnim i respiratornim sistemima.

Idealan prelazni period traje od 40 do 50 dana (Foto: Depositphotos/ dutchscenery)

Najvažnije su preventivne mjere

Dr Ribeiro navodi da je riječ o univerzalnom problemu koji utiče na ukupnu proizvodnju mlijeka, jer liječena grla neće imati iste performanse kao zdrava, uz povećanje troškova njihovog držanja i liječenja te kraći period proizvodnje.

"Iako možemo dijagnosticirati te probleme i izliječiti krave, ostaće dugoročne posljedice, a mi nemamo efikasan način da ih otklonimo. Najbolji način da se riješi ovaj problem je prevencija i sprječavanje pojave bolesti", ističe dr Ribeiro.

U cilju prevencije možemo djelovati genetskom selekcijom životinja koje su otpornije, ulaganjem u infrastrukturu, ishranom, praćenjem tjelesne kondicije.

Krave u prelazni period treba da uđu u optimalnoj kondiciji, da ne budu mršave ili debele, i ne smiju da imaju velike gubitke kada je u pitanju ova karakteristika. Što su veći gubici to su veći problemi i pojava kliničkih oboljenja, a krave postaju problematične sa smanjenom proizvodnjom mlijeka, problemima plodnosti i bremenitosti.

Uticaj minerala u tragovima

Stoga ih treba opskrbiti mineralnim materijama koje u malim količinama učestvuju u hrani, ali imaju veliki uticaj na brojne fiziološke procese u organizmu. Od mikroelemenata najznačajniji su: selen, kobalt, bakar, mangan i cink.

Često se kao suplementi dodaju njihove soli, a nedostatak je što stupaju u reakcije u probavnom traktu i tako se smanjuje njihova resorpcija u organizmu. Zbog toga se preporučuje upotreba kelata, organskih minerala u tragovima, koji imaju veću bioraspoloživost za apsorpciju.

Razgradnja soli minerala u tragovima može povećati njihovu toksičnost na mikrobe u digestivnom traktu.

Zbog toga je u saradnji s Alltech-om izvršeno testiranje potpune zamjene anorganskih soli s organskim jedinjenjima koja sadrže mikroelemente za životinje prije i poslije teljenja. U istraživanju su uočene razlike kod dvije grupe promatranih životinja, njihove ishrane i primjene Bioplex proizvoda i seleniziranog kvasca Sel-Plex.

Preporučuje se upotreba kelata (Foto: Depositphotos/budabar)

Istraživanje je pokazalo da se upotrebom organskih soli povećava unos suve materije, ali se skraćuje vrijeme preživanja po kilogramu suve materije u grupi s organskim dodacima što govori u prilog bolje iskorištenosti hraniva. Bolji unos i iskorištenost se mogu vidjeti kod steonih krava prije i poslije telenja. Koncentracija NEFA seruma bila je niža za organsku grupu u odnosu na neorgansku. Opao je udio negativnog energetskog bilansa sa 61 posto u neorganskoj grupi na 44 posto u organskoj grupi.

"Kada uzmemo u obzir sve metaboličke probleme, poput ketoze i hiperkalcemiju, a posmatramo udio krava koje su imale višestruke probleme, možemo uočiti smanjenje od 34,5 posto do 20 posto", rekao je dr Ribeiro. Primijećeno je i smanjenje šepavosti, a nema razlika u drugim bolestima kao što su zadržavanje posteljice, metritis, mastitis, probavni problemi, ketoza. To se više odnosi na energetski bilans krave povezane s razlikama u unosu suve materije i regulisanje metaboličkih procesa.

Zaključak je da ove procese nije lako popraviti, ali ih je jednostavno prevenirati zamjenom neorganskih s organskim mineralima u tragovima uz poboljšan unos suve materije tokom tranzicijskog perioda. Smanjena je šepavost i metabolički problemi, ali nisu poboljšane performanse.


Tagovi

Alltech ONE Ideas Mliječne krave Laktacija Eduardo Ribeiro Prelazno razdoblje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.