Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 09.04.2023. 10:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

U Srebrenici ovaca k'o u priči, a vunu neće niko

Od prodaje ovnova, ovaca i jagnjadi ovčari imaju unosniji kućni budžet. Uzgajaju ih i stari i mladi.

Foto: Sakib Smajlović
  • 336
  • 48
  • 0

Veliki broj stanovnika općine Srebrenica bavi se stočarstvom, a posebno ovčarstvom, jer za to postoje idealni uvjeti  i velike neobradive površine zemljišta za ispašu stada. Dok u ravničarskim naseljima, gdje se zemlja obrađuje, domaćinstva uzgajaju od 30 do 50 grla, u planinskim selima je veliki broj farmera, koji imaju više od 200 ovaca.

Od dvije ovce petero jagnjadi

Na skromnom imanju u selu Gnione kod Srebrenice, Jelena Vujadinović drži stado od 30 ovaca, te ne krije svoje zadovoljstvo neočekivanom prinovom.

"Jedno jutro kad sam ušla u štalu, izbrojala sam petero jagnjadi. Pomislila  sam da su se ojanjile tri ovce. Međutim, jedna ovca je ojagnjila trojke, a druga dvojke. Posebno sam sretna zbog toga kao i moja unuka koja ih mnogo voli", priča Vujadinović, dodavši kako se uvijek bavila uobičajenim poslovima na selu, koji su karakteristični za ovaj kraj te se toga nikada nije stidjela. 

Jelenu u štali sačekalo iznenađenje

Pored redovnih kućanskih poslova, Jelena redovno obavlja i radove na njivi te se brine o ovcama. Kaže kako se prije rata živjelo sretnije, iako se manje imalo nego danas.

"Pored svih mogućnosti danas mnogi nisu zadovoljni i ne žele da žive na selu. Poručujem ljudima da se vrate na selo i posvete radu i bolje će živjeti", kaže naša sagovornica.

Uzgoj carskih ovaca

Na desetak kilometar od grada, u selu Zeleni Jadar, 28-godišnja Sevleta Avdić se već nekoliko godina bavi uzgojem stoke i poljoprivredom. U ovim poslovima pomaže joj muž Hajrudin. Oni uzgajaju romanovske ili carske ovce, rasu koja je veoma rijetka na području Srebrenice. Njihovo stada ovog proljeća obogaćeno je sa petnaestero jagdnjadi od pet ovaca.

Sevleta uzgaja romanovske ovce

"Pretprošle godine počeli smo sa uzgojem ove vrste i na samom početku smo kupili četiri ovce i jednog ovna. Danas imamo 30 ovaca i jagnjadi. Na uzgoj ovaca smo se odlučili iz ekonomskih razloga, kako bi povećali naš kućni budžet. Od stočarstva se može dobro živjeti, ko hoće da radi", kazala je  Avdić.

U prigradskom naselju Gostilj, ovce uzgajaju Hidajet Merdžić, Husein Delić i Smail Sandžić. Oni imaju manja stada, a potvrđuju da se isplati se uzgajati ih.  

Toksoplazmoza uzrokuje česte pobačaje u ovaca i koza - kako spriječiti bolest u stadu?

"Imam vlastiti pašnjak, izgrađenu štalu, 40 ovaca i petnaestero jagnjadi. Ovaj posao, uz penziju pomaže mi da školujem dvoje djece, a često se zaradi na prodaju janjadi i ovaca", kazuje Sandžić.

Pale velike količine vune

Srebrenički ovčari, kažu da nije teško baviti se ovim poslom. Ovce hoće čobanina, veliku ispašu i malo hrane. Nije problem ni sa prodajom ovaca, ovnova i jagnjadi. Problem je, kažu, kada dođe proljeće i vrijeme šišanja - šta s tolikom vunom. Abdulah Mešanović iz Klotjevca navodi kako  svakog proljeća ošiša 300 ovaca, a ljeti stotinjak jagnjadi. 

Nekada su u svakoj mjesnoj zajednici zadruge otkupljivale vunu

"Dobijem veliku količinu vune, ali nema kupca za nju. Nešto malo ostavim za svoje potrebe, a ostalo zapalim", priča Mešanović.

Istih problema imaju i ostali ovčari. Nekada su, prisjeća se Mešanović, u svakoj mjesnoj zajednici bile zadruge i otkupljivale vunu i to po dobroj cijeni.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj ovaca Ovčarstvo Vuna Jelena Vujadinović Sevleta Avdić Smail Sandžić Abdulah Mešanović


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.