Pretraga tekstova
Prema podacima Eurostata čini se da na količinu proizvedene svinjetine nije uticao koronavirus dok je kod govedine zabilježen blagi pad.
Procjenjuje se da je u martu 2020. godine u klaonicama Europske Unije proizvedeno 2,0 miliona tona svinjskog mesa (u trupovima) i 0,6 miliona tona goveđeg.
To je 3,3% više svinjskog mesa nego u martu prošle godine dok se kod govedine bilježi mali pad od 0,4%. Prema podacima Eurostata ove brojke sugerišu da na proizvodnju tog mesa u EU nisu odmah uticale mjere suzbijanja pandemije Covid-19, koje su se počele primjenjivati tokom trećeg mjeseca.
Kada je riječ o uzgoju goveda, zaklano je manje teladi, za 4,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad se bilježi i kod uzgoja krava (-5,7%), a bikova i volova rast od 4,5%. Kada je riječ o zaklanoj teladi i junadi, nivo proizvodnje u martu 2020. bila je blizu onima u martu 2018. godine. Treba napomenuti da telad i krave podstiču s mliječnih farmi dok se junad uzgaja samo sa meso.
Navedeni podaci EU odražavaju razvoj u svakoj od država članica. Naime, proizvodnja svinjetine u martu ove godine bila je veća u odnosu na prošlogodišnju u nekoliko ključnih država članica. Među njima su Španija (+ 12,7%), Nizozemska (+ 6,1%), Njemačka (+ 3,9%), Francuska (+ 1,4%) i Poljska (+ 1,3%).
Pandemija nije ugrozila proizvodnju mlijeka - zabilježeni i pozitivni trendovi
Ukupni pad količine govedine na nivou EU u razdoblju od marta 2020. do marta 2019. uzrokovan je padom u Italiji (-41,5%), Poljskoj (-10,7%) i Njemačkoj (-6,5%), što je više od proizvodnje država u kojima je ta proizvodnja u porastu poput Francuske (+ 1,1%) i Nizozemske (+ 19,8%). Ukupni pad količine teletine na nivou EU uglavnom se temelji na padu u Italiji (-10,9%), Nizozemskoj (-8,0%), Belgiji (-7,3%) i Francuskoj (-5,5%).
Tagovi
Proizvodnja mesa Svinjetina Govedina Europska unija
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane. Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i... Više [+]
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane.
Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i regije na aktualne teme, a uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za sigurnost hrane te Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.
Dr.sc. Sanjin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ispred organizatora skupa naglasio je kako se okupilo više od stotinu uzvanika s posebnim ciljem - osnaživanja znanstvenog pristupa temi sigurnosti hrane.
Erwin Cooreman, predstavnik WHO upozorio je na značaj rada Agencije, ali i na paradokse današnjeg svijeta - bacanje hrane i njenu nedostupnost, prekomjernu konzumaciju te istovremenu neishranjenost milijuna.
“Dobra hrana je kao muzika koju možeš okusiti, boja koju možeš omirisati” poslužio se citatom predstavnik HAZU akademik Željko Cvetnić naglasivši značaj multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa.
Đuro Japaric
prije 1 tjedan
Nije to nikakav skup stručne i znanstvene zajednice , kada na njem nema > stručnjakinje > Marijane Petir ! Tko je za Izmenu Pagiranog BEOGRADSKOG Više [+] Zakona o nasljeđivanju ( 2003 ) Marijana Petir ! Tko je za Izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu , napisanim u Zagrebu 1991 , Marijana Petir , bar 6 puta ! > Znanstvena > tema , ma neće BALKANCI proizvoditi hranu , ako nemaju novčani interes , SIGUNOSNO , sam za se i nešto za susjede !