Pretraga tekstova
Prema podacima Eurostata čini se da na količinu proizvedene svinjetine nije uticao koronavirus dok je kod govedine zabilježen blagi pad.
Procjenjuje se da je u martu 2020. godine u klaonicama Europske Unije proizvedeno 2,0 miliona tona svinjskog mesa (u trupovima) i 0,6 miliona tona goveđeg.
To je 3,3% više svinjskog mesa nego u martu prošle godine dok se kod govedine bilježi mali pad od 0,4%. Prema podacima Eurostata ove brojke sugerišu da na proizvodnju tog mesa u EU nisu odmah uticale mjere suzbijanja pandemije Covid-19, koje su se počele primjenjivati tokom trećeg mjeseca.
Kada je riječ o uzgoju goveda, zaklano je manje teladi, za 4,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad se bilježi i kod uzgoja krava (-5,7%), a bikova i volova rast od 4,5%. Kada je riječ o zaklanoj teladi i junadi, nivo proizvodnje u martu 2020. bila je blizu onima u martu 2018. godine. Treba napomenuti da telad i krave podstiču s mliječnih farmi dok se junad uzgaja samo sa meso.
Navedeni podaci EU odražavaju razvoj u svakoj od država članica. Naime, proizvodnja svinjetine u martu ove godine bila je veća u odnosu na prošlogodišnju u nekoliko ključnih država članica. Među njima su Španija (+ 12,7%), Nizozemska (+ 6,1%), Njemačka (+ 3,9%), Francuska (+ 1,4%) i Poljska (+ 1,3%).
Pandemija nije ugrozila proizvodnju mlijeka - zabilježeni i pozitivni trendovi
Ukupni pad količine govedine na nivou EU u razdoblju od marta 2020. do marta 2019. uzrokovan je padom u Italiji (-41,5%), Poljskoj (-10,7%) i Njemačkoj (-6,5%), što je više od proizvodnje država u kojima je ta proizvodnja u porastu poput Francuske (+ 1,1%) i Nizozemske (+ 19,8%). Ukupni pad količine teletine na nivou EU uglavnom se temelji na padu u Italiji (-10,9%), Nizozemskoj (-8,0%), Belgiji (-7,3%) i Francuskoj (-5,5%).
Tagovi
Proizvodnja mesa Svinjetina Govedina Europska unija
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.