Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj koza
  • 16.02.2020. 13:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Grude

U kozlarstvu leži veliki potencijal

Petorica kozlara iz općine Grude, uvidjeli su da je to pozitvna priča koja može biti uspješna jer je na tržištu nedostatak kozijeg mlijeka, za razliku od kravljeg. A pri tom imaju i podršku relevantnih institucija.

Foto: Marko Čuljak
  • 1.369
  • 295
  • 0

Četiri kozlara iz općine Grude te jedan iz Rakitna u općini Posušje, proizvođači su kvalitetnog kozjeg mlijeka po zahtjevnim standardima Europske unije. Mario Prlić je predsjednik udruge "Alpina" u kojoj su još Vinko Dumančić, Jerko Biško, Ivica Tomas i Mate Glavota. Njih petorica posjeduju ukupno oko 450 koza koje zahvaljujući prirodno bogatoj ispaši sa pašnjaka zapadne Hercegovine daju kvalitetne proizvode.

Sve koze koje drže su pod veterinarskim nadzorom, cijepljene su i označene. Mlijeko se testira na bakterije i ureu, krv koza se šalje u institut u Bihać, a mljekara "Puđa" kao otkupljivač, upravo zahvaljujući ovakvom pristupu svoje proizvode izvozi u EU.  

Poziv i drugim zainteresiranima da se priključe

Petorica kozlara iz udruge prošle su godine predali oko 120 tisuća litara mlijeka navedenoj mljekari, a svaki litar se plaća preko računa. Na taj način se točno zna koliko poticaja dobiva svaki pojedini vlasnik farme od Federacije i županije. Također se ovaj posao može nazvati solidnim obiteljskim gospodarstvom, u kojem je rad mukotrpan ali isplativ, dostatan za podmirenje životnih troškova, školovanje djece i slično, a kozlari nisu jedni drugima konkurencija, obzirom na činjenicu da je potražnja za ovim mlijekom velika.

"Na tržištu je, za razliku od kravljeg, nedostatak kozjeg mlijeka. Stoga je ovo pozitivna priča koja bi trebala još jače zaživjeti a treba pohvaliti i općinu, resorno ministarstvo u županiji te Federaciju na potpori. Uz sve to, treba još znati da je rad u kozlarstvu mukotrpan. Nema robotizirane mužnje, sve je ručno. Ali je i isplativ", zaključuje Tomas, koji zajedno sa suprugom i šestero djece, uz koze drži i krave te magarad, ali farmu koza planira širiti. 

Isplativ, ali mukotrpan posao

I Mate Glavota ima također šestero djece koja pomažu koliko mogu u poslu, a i on planira širenje stada barem za sto posto. To će biti itekako lakše ukoliko institucije podupru kozlare, što su uostalom i obećale.

Stimulativni uvjeti i pomoć općine

Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude je osobno obećao kozlarima da će im pomoći koliko je god u mogućnosti, a posebno se to odnosi na infrastrukturne projekte, elektrifikaciju ostalih farmi pošto trenutno tek dvije imaju priključenu električnu energiju, kao i poboljšanje prilaznih puteva do farmi.  

Predsjednik udruge "Alpina", ističe: "Borimo se da bi ostali ovdje, učinit ćemo sve da ne moramo ići vani, a ovaj posao obećava i zato ćemo dati sve od sebe i ustrajati. A ima još ljudi koji bi slijedili naš primjer što će, uz pomoć općine Grude, županije i Federacije, nadamo se, biti uskoro moguće".

Trenutno stanje i prognoze s kojima raspolažu kozlari iz Gruda i zapadne Hercegovine, doveli su do toga da u ovom poslu prevladavaju stimulativni uvjeti rada u kojima se rad isplati. Jerko Biško bavio se deset godina ovčarstvom, a kada se na tržištu pojavila mljekara "Puđa", prešao je na kozlarstvo.

"Na kozlarstvo sam prešao jer je mljekara pokazala normalan i realan odnos prema uzgajivačima, a također bi se zahvalili i općini na čelu sa načelnikom Grizeljom na potpori. Što se cijene mlijeka tiče, uvijek može bolje ali i ovakvo je stanje zadovoljavajuće", istaknuo je Biško, a uputio je i savjet onima koji razmišljaju o bavljenju kozlarstvom - Kozlarstvo je u uzlaznoj putanji, trenutno je blistava budućnost u ovom poslu, ali je to posao bez odmora i blagdana, s obvezama koje traju 365 dana godišnje. 

Predan rad i bogata priroda - dobitna kombinacija

Dojam koji ostavljaju ovi odgajivači je taj da posao ima izglede da bude uspješan, a kako je svaki pojedini član udruge uputio riječi zahvale institucijama, izgleda da su i one to prepoznale. Uz njih, prirodno bogati uvjeti proizvodnje kozjeg mlijeka te predan rad čine dobitnu kombinaciju.


Fotoprilog


Tagovi

Petorica kozlara Standardi Europske unije Kozije mlijeko Farma koza Obiteljsko gospodarstvo Ljubo Gizelj Stimulativni uvjeti Infrastrukturni projekti Pomoć institucija


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi htio, nakon desetljeća praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.