Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara
  • 30.06.2016. 15:00

Spriječiti širenje bolesti kvrgave kože u BiH!

Vijeće ministara pozvalo je institucije da se preuzmu sve potrebne aktivnosti kako bolest kvrgave kože ne dođe u BiH.

Foto: evgenius/bigstockphoto.com
  • 267
  • 25
  • 0

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa - Ureda za veterinarstvo o pojavi bolesti kvrgave kože u regiji, nakon što se ova bolest pojavila u zemljama regije.

Ured za veterinarstvo informirao je Vijeće ministara BiH o poduzetim preventivnim aktivnostima na sprečavanju širenja ove bolesti na BiH. Vijeće ministara zadužilo je nadležna tijela BiH, među kojima su Granična policija i Uprava za indirektno oporezivanje i pozvalo entitetska ministarstva zdravlja da pojačaju aktivnosti kako bi se spriječilo širenje ove bolesti na BiH, priopćilo je Vijeće ministara BiH.

Zabranjen uvoz goveda

U BiH nisu dosad zabilježeni slučajevi ove bolesti, ali opasnost od njene pojave postoji. Radi sprečavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu bolesti kvrgave kože Ured za veterinarstvo BiH stoga je zabranio uvoz određenih životinja i proizvoda životinjskog porijekla iz država u kojima je potvrđena pojava navedene bolesti. Bolest se dosad pojavila u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji i nekoliko regija Grčke.

Bolest kvrgave kože (LSD) je jedna od ekonomski najopasnijih virusnih bolesti, koja se prvenstveno javlja kod goveda svih starosnih kategorija.

Kako prepoznati bolest

Karakterizira ju pojava groznice, čvorova na koži, mukoznim membranama i unutrašnjim organima, iznurenost, povećani limfni čvorovi, edem kože i u nekim slučajevima smrt. Bolest ima ekonomski značaj s obzirom na to da uzrokuje smanjenje mliječnosti, privremeni ili trajni sterilitet kod bikova, oštećenja kože i smrt uslijed sekundarnih bakterijskih komplikacija.

Prenosi se direktnim i indirektnim putem. Iako još uvijek nije u potpunosti razjašnjen, primarnim načinom prijenosa smatra se mehanički prenos putem antropoidnih vektora. Također, smatra se da mušice i komarci imaju značajnu ulogu u prijenosubolesti.

Bolest se također može prenijeti ingestijom zaražene hrane i vode. Izvori virusa LSD su koža, pljuvačka, okularni i nazalni iscjedak, mlijeko i sjeme, tkivo pluća, slezena i limfni čvorovi. Najbitnije od svega je što se bolest ne prenosi na ljude.

Foto: evgenius/bigstockphoto.com


Tagovi

Bolest kvrgave kože Vijeće ministara Goveda Uvoz Bih


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.