Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 29.01.2023. 12:00

Snežana i Savo ruše predrasude o životu na selu: Imaju i u toru i u džepu

Lijepo se može živjeti i na selu, pričaju Snežana i Savo Puhalac iz sela Piskavice kod Rogatice.

Foto: Marijana Simanić
  • 536
  • 186
  • 0

U Piskavicama kod Rogatice stočarstvom se, veoma uspješno, bave dvoje mladih koji su, za kratko vrijeme, upornim radom i promišljenošću postali seoske gazde. Savo i Snežana Puhalac su primjer da se i u ruralnim područjima može lijepo živjeti i zaimati se.

Tridesetdvogodišnja diplomirana pravnica i domaćica počinje priču riječima da je rođena na selu, a na Palama je završila fakultet. No, iako ima diplomu visokošoklske ustanove, radno mjesto nije čekala. "Sticajem okolnosti upoznala sam momka Sava, zavoljeli smo se i odlučili da se uzmemo. Nakon vjenčanja nastavili smo da se bavimo stočarstvom i živimo na selu", priča nam.

Ljubav na selu

Zajednička ljubav prema selu i stočarstvu opredjelila je ovaj mladi bračni par da se, za razliku od svojih vršnjaka, odluče na život daleko od gradske gužve i budu "svoje gazde", skuće se i imaju i u toru i u džepu.

Ljeti dnevno proizvedu i do 150 litara mlijeka

"Imamo trenutno 17 velikih krava i 20 ovaca. Primarna djelatnost nam je proizvodnja mlijeka", objašnjava domaćica, dodavši kako ova mala, ali uzorna farma, u toku ljetnih mjeseci proizvede i mljekari preda dnevno i do 150 litara mlijeka.

"Veoma smo zadovoljni, vozila mljekare dolaze na kućni prag, cijena je trenutno povoljna, a istina je i da nas ispoštuju pri plaćanju proizvedenog i otkupljenog mlijeka", dodaje Puhalčeva.

Ona ističe kako je presudna ljubav prema poslu kojim se bave, a i njihova mala kćerka je privržena selu i domaćim životinjama. Iako su počeli od nule, Puhalci se već smatraju uglednim seoskim domaćinima.

"Ohrabreni uspjesima počeli smo i novi objekat za stoku kapaciteta 30 krava muzara, a u planu nam je da to i ostvarimo", veli Snježana.

Na selu se sve može imati kao i u gradu

Njihov život, kako kažu, uopće se ne razlikuje od života porodica u urbanim sredinama. 

U planu je povećanje proizvodnje

"Imamo bukvalno sve kao i naši vršnjaci u gradu. Kućne aparate, tehniku, internet, televiziju, automobile, tako da smo u Rogatici za petnaestak minuta. Muž i ja zaista uživamo u ovom poslu i ništa nam nije teško. Svi misle da je život vlasnika farmi težak. Iskreno nije, jer posjedujemo poljoprivrednu mehanizaciju, imamo svoju ispašu, obezbjeđujemo na vrijeme sijeno i ostalu hranu za krave", dodaje ova vrijedna žena.

Sve manje stanovnika u ruralnim područjima - susjedi prednjače s čak dvije regije

Ko radi za svoj rad biva i nagrađen, pa tako i ova uzorna seoska rogatička porodica. "Redovno dobijama republičke podsticaje za svaki litar prodatog mlijeka, ali i opštinai lokalna vlast nam pritekne u pomoć. Mnogo su nam pomogli oko izgradnje velike štale za krave za što se posebno zahvaljujemo", završava priču

Zaista izuzetan primjer mladih ljudi koji su ostali i ugodno žive na zemlji svojih pradjedova.


Tagovi

Rogatica Selo Piskavice Stočarstvo Snježana i Savo Puhalac


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]