Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 29.01.2023. 12:00

Snežana i Savo ruše predrasude o životu na selu: Imaju i u toru i u džepu

Lijepo se može živjeti i na selu, pričaju Snežana i Savo Puhalac iz sela Piskavice kod Rogatice.

Foto: Marijana Simanić
  • 536
  • 186
  • 0

U Piskavicama kod Rogatice stočarstvom se, veoma uspješno, bave dvoje mladih koji su, za kratko vrijeme, upornim radom i promišljenošću postali seoske gazde. Savo i Snežana Puhalac su primjer da se i u ruralnim područjima može lijepo živjeti i zaimati se.

Tridesetdvogodišnja diplomirana pravnica i domaćica počinje priču riječima da je rođena na selu, a na Palama je završila fakultet. No, iako ima diplomu visokošoklske ustanove, radno mjesto nije čekala. "Sticajem okolnosti upoznala sam momka Sava, zavoljeli smo se i odlučili da se uzmemo. Nakon vjenčanja nastavili smo da se bavimo stočarstvom i živimo na selu", priča nam.

Ljubav na selu

Zajednička ljubav prema selu i stočarstvu opredjelila je ovaj mladi bračni par da se, za razliku od svojih vršnjaka, odluče na život daleko od gradske gužve i budu "svoje gazde", skuće se i imaju i u toru i u džepu.

Ljeti dnevno proizvedu i do 150 litara mlijeka

"Imamo trenutno 17 velikih krava i 20 ovaca. Primarna djelatnost nam je proizvodnja mlijeka", objašnjava domaćica, dodavši kako ova mala, ali uzorna farma, u toku ljetnih mjeseci proizvede i mljekari preda dnevno i do 150 litara mlijeka.

"Veoma smo zadovoljni, vozila mljekare dolaze na kućni prag, cijena je trenutno povoljna, a istina je i da nas ispoštuju pri plaćanju proizvedenog i otkupljenog mlijeka", dodaje Puhalčeva.

Ona ističe kako je presudna ljubav prema poslu kojim se bave, a i njihova mala kćerka je privržena selu i domaćim životinjama. Iako su počeli od nule, Puhalci se već smatraju uglednim seoskim domaćinima.

"Ohrabreni uspjesima počeli smo i novi objekat za stoku kapaciteta 30 krava muzara, a u planu nam je da to i ostvarimo", veli Snježana.

Na selu se sve može imati kao i u gradu

Njihov život, kako kažu, uopće se ne razlikuje od života porodica u urbanim sredinama. 

U planu je povećanje proizvodnje

"Imamo bukvalno sve kao i naši vršnjaci u gradu. Kućne aparate, tehniku, internet, televiziju, automobile, tako da smo u Rogatici za petnaestak minuta. Muž i ja zaista uživamo u ovom poslu i ništa nam nije teško. Svi misle da je život vlasnika farmi težak. Iskreno nije, jer posjedujemo poljoprivrednu mehanizaciju, imamo svoju ispašu, obezbjeđujemo na vrijeme sijeno i ostalu hranu za krave", dodaje ova vrijedna žena.

Sve manje stanovnika u ruralnim područjima - susjedi prednjače s čak dvije regije

Ko radi za svoj rad biva i nagrađen, pa tako i ova uzorna seoska rogatička porodica. "Redovno dobijama republičke podsticaje za svaki litar prodatog mlijeka, ali i opštinai lokalna vlast nam pritekne u pomoć. Mnogo su nam pomogli oko izgradnje velike štale za krave za što se posebno zahvaljujemo", završava priču

Zaista izuzetan primjer mladih ljudi koji su ostali i ugodno žive na zemlji svojih pradjedova.


Tagovi

Rogatica Selo Piskavice Stočarstvo Snježana i Savo Puhalac


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.