Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje svinja
  • 12.08.2022. 18:00

Skoro milion svinja manje u danskim štalama

Većina farmera je smanjila broj grla, a najviše zabrinjava pad broja suprasnih krmača.

Foto: Depositphoto/aorestligetka.ukr.net
  • 113
  • 18
  • 0

Danska je vodeća zemlja kada je u pitanju proizvodnja svinja, ali je ovaj sektor pogođen velikom krizom. Naime, kako navodi LandbrugsAvisen broj svinja u danskim štalama značajno je manji u odnosu na prošlu godinu. Statistički podaci iz jula pokazuju da je skoro milion manje grla.

Zabilježen je pad populacije svinja od 7,5 posto, što znači da je ukupan broj sada 12,2 miliona.

Manji broj krmača

Zabrinjavajuće je što je broj krmača pao za 7,9 posto i sada ih je 968.000. Najveći pad je zabilježen kada je u pitanju broj suprasnih krmača, koji je manji za 8,7 posto i iznosi 548.000 jedinki.

Statistička pokazuje da je to rezultat loše ekonomske situacije. Veliki broj proizvođača je smanjio broj grla na farmama, dok su drugi djelimično ili potpuno prestali sa proizvodnjom.

Mnoge države bilježe pad proizvodnje u svinjogojstvu (Foto: Depositphoto/dusanpetkovic)

Prema podacima iz 2021. godine broj farmi svinja sa punim radnim vremenom je manji, a poslovni rezultat je pao sa oko 350.000 eura u 2020. na nešto više od 107.000 eura u 2021. godini.

Glavni uzrok ovakvom stanju je pad prodajnih cijena prasadi i tovljenika.

Slika iz drugih država

Posjetimo, u prvom kvartalu 2022. godine drastično je smanjen uvoz svinjetine u Kinu i to za trećinu u odnosu na prošlu godinu, objavio je Agrarheute. Tada su iz carinske uprave pojasnili kako se takav razvoj situacije može pripisati rastućem stepenu samodovoljnosti i manjoj potražnji na domaćem tržištu, jer je stanovništvo moralo da poštuje stroge mjere protiv pandemije Covid-19. Uvoz mesa i nusproizvoda je od januara do marta 2021. godine pao za 958.000 tona, na 1,67 miliona tona, što je silazni trend od 36,5 posto.

Rekord u padu proizvodnje zabilježen je i u njemačkom svinjogostvu. Tamošnji Federalni zavod za statistiku je objavio kako je evidentiran pad za oko 10 posto u prvom kvartalu u odnosu na 2021. godinu. Manje je oko 1,34 miliona tovljenika nego prošle godine. Osim pada broja svinja i tovljenika Njemačka je zabilježila i manji ukupan broj zaklanih životinja.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Danaska Svinjarstvo Svinje Suprasne krmače


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

JUDINO DRVO (Cercis siliquastrum) - Naziv roda Cercis potječe od grčke riječi kerkis (čunak, drvena naprava koja je u prošlosti bila važna za rad na tkalačkom stroju).[1] Ime vrste siliqua znači ukazuje na mahunaste plodove. Na stranim jezi... Više [+]