• Stanje u stočarstvu
  • 15.05.2020. 11:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Rogatica

Ševo: Veterinari su ugroženi u doba pandemije bilo kog tipa

Za vrijeme korone, stočari su više od veterinara tražili savjete, a manje intervencije za svoja bolesna grla.

Foto: Marijana Simanić
  • 338
  • 172
  • 0

Vlasnik jedne od veterinarskih stanica u Rogatici, veterinar Milenko Ševo kaže da je ova profesija ugrožena u vremenu raznih epidemija i pandemija, kao što su bili ptičiji i svinjski grip pa i trenutni virus korona.

Prema njegovim riječima, korona je genetska kombinacija svih tih već viđenih virusa.

Kako se priprema kvalitetna kabasta stočna hrana?

"Stočari su poštovali mjere koje su u cilju pojave i širenja virusa sprovodili krizni štabovi - opštinski i republički, tako da nije bilo puno intervencija posebno u vrijeme policijskog časa. Ljudi su zato češće zvali telefonon tražeći informacije i savjete ako je bolest nekog grla u pitanju", objašnjava Ševo.

Radici njegove veterinarske ambulante nemaju problema sa kretanjem u vrijeme pandemije jer raspolažu sa dozvolama.

Nekvalitetna kabasta hrana utiče na mliječnost 

Ovaj veterinar tvrdi da su rasna grla ovaca, krava pa i konja više izložena virusima nego prije jer jedu nekvalitetnu kabastu hranu i sijeno.

"U sijenu su velike količine korova a trava se ne kosi u vrijeme cvjetanja kad ima najviše hranljivih materija već kasno, čak i u septembru kada odrveni i pretvara se u neiskoristivu celulozu", objašnjava on.

Prema njegovim riječima, stočari moraju sijati krmno bilje, poput djeteline lucerke, a ako imaju kvalitetna gla i dosta mlijeka moraju praviti silažu u kojoj je budućnost stočarstva.

Hrani li se stoka kvalitetno?

"U toj nekvalitetnoj jednoličnoj hrani nema dovoljno proteina i ugljenih hidrata, a trave su sve rijeđe jer se mijenja klima i u vazduhu nema dovoljno vlage", tvrdi ovaj stručnjak iz oblasti veterinarstva.

Ševo dodaje da ovakva ishrana nije dobra posebno za krave muzare i njihovo mlijeko, što će se vrlo brzo i pokazati.

Livade se kasno kose

Razlog zašto se kasno kose livade je, prema njegovoj teoriji jednostavan, nema dovoljno radne snage kao nekad kad su bile višečlane familije i kad su na vrijeme pripemale zalihe hrane za stoku.

"U rogatičkom kraju preovladava simentalska rasa pa i češka simentalka dok je autohtona rasa, buša potpuno izumrla. Buša je isplativa za ishranu jer se u zimu i jesen hranila mladicama bukve i lijeske ili je pasla travu ispod snijega kao brdsko - planinski konji. Bila je otporna i na hladnoću pa i do minus 40 stepeni a mogla je da se oteli na snijegu i da tele preživi", kaže naš sagovornik.

Buša izumrla na ovim prostorima

Ona je, kako kaže, izumrla kao rasa jer je davala samo četiri litra mlijeka dnevno ali je to mlijeko bilo kvalitetno i dovoljno da odgaji tele.

Mujaga Selman jedan je od rijetkih koji uzgaja bušu - izdržljivo planinsko govedo

Milenka Ševu u stručnim krugovima cijene kao iskusnog veterinara i dobrog poznavaoca vladajućih prilika u stočarstvu na čitavom sarajevsko - romanijskom području.


Fotoprilog


Tagovi

Milenko Ševo Vetrinari Vetrinarske stanice Kabasta hrana Stočna hrana Krave muzare Stočari Rasna grla


Autorica

Marijana Simanić

Marijana Simanić je diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ono kad ti u dvorište padne #MIG