Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU svinjogojstvo
  • 22.03.2023. 15:00

Sektor proizvodnje svinjskog mesa mora biti održiviji

U fokusu EU svinjogojstva će biti ekološki prihvatljiva proizvodnja s naglaskom na dobrobit životinja

Foto: Depositphoto/ BerndWolter
  • 61
  • 18
  • 0

Sektor proizvodnje svinjskog mesa mora biti održiviji, zaključak je grupe za razmatranje svinjogojstva (European Pigmeat Reflection Group) koja je službeno osnovana prije godinu dana, kada se ovaj sektor suočavao s nizom ozbiljnih poteškoća kao što su sanitarna ograničenja u kontekstu Covid-19, usporavanje izvoza u Kinu, daljnje širenje afričke svinjske kuge i povećanja ulaznih troškova.

Nakon višemjesečnog rada, objavili su izvještaj s preporukama u čijem je fokusu prelazak na ekološki prihvatljivu proizvodnju, s naglaskom na dobrobit životinja.  

Janusz Wojciechowski, komesar za poljoprivredu EK zadovoljan je radom grupe i preporukama koje su iznijeli, njih 26, a koje pokrivaju socio-ekonomske, ekološke i klimatske izazove, dobrobit životinja, istraživanja i inovacije. Većina ih je usmjerena na države članice i zainteresovane strane, a nekoliko njih i na samu Komisiju. To je, na primjer, slučaj s organskim uzgojem, organizacijama proizvođača, izvorima stočne hrane i proteina te promocijom standarda kvalitete i proizvodnje EU-a.

Wojciechowski je u svom obraćanju ministrima podsjetio kako će 7 milijardi eura biti usmjereno poboljšanju dobrobiti i zdravlju životinja te da se preispituje zakonodavstvo na tu temu. Naglasio je da će Komisija 2023. dodijeliti 28 miliona eura za promotivne kampanje za organsku poljoprivredu i održivu proizvodnju. S dodatnih 36 miliona eura podržat će promicanje održive prakse korisne za klimu, okoliš i dobrobit životinja te potrošnju održivo proizvedenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Kada je riječ o ovisnosti sektora o uvezenoj stočnoj hrani, najavio je da će za godinu dana biti predstavljen pristup proteinima

Također, Horizon Europe će uložiti oko 9 milijardi eura EU fondova za podršku istraživanju i inovacijama, a jedna trećina će biti posebno namijenjena za poljoprivredu. Dodatna sredstva se izdvajaju i za istraživačke projekte koji razvijaju pilot vakcine protiv afričke svinjske kuge.


Tagovi

Evropska komisija EU svinjogojstvo Održivost Dobrobit životinja Janusz Wojciechowski Uzgoj svinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.