Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje svinja
  • 13.06.2022. 18:00

Savremeno svinjogojstvo dovodi do bržeg i agresivnijeg razvoja bolesti APP?

Bolest koja je i ranije predstavljala problem, postala je agresivnija i može u roku od nekoliko sati izazvati uginuće životinje

Foto: Depositphoto/accept001
  • 60
  • 5
  • 0

Savremena stočarska proizvodnja je pod velikim pritiskom kada su u pitanju pojave raznih bolesti. Agresivna bakterijska bolest svinja se ovo proljeće proširila na devet proizvodnih pogona u središnjoj Iowi, izvještava Agroxxi.

Veterinari državnog univerziteta Iowa istražuju uzrok bolesti Actinobacterium pleuropneumonia (Actinobacillus pleuropneumoniae ili APP) koja pogađa respiratorni sistem. Njena opasnost se krije u brzini kojom napreduje, jer ubrzo nakon pojave simptoma, može doći do uginuća zaražene životinje.

Bolest postaje sve agresivnija

U SAD je ovo oboljenje prvi put prijavljeno 1957. godine, a zatim ponovo 1960-ih i 1970-ih. Industrijalizacija proizvodnje svinja dovela je do učestalosti pojavljivanja i nastanka šteta.

"Ovo je bolest koja se, prema udžbeniku, ne bi trebala lako prenositi s jednog krda na drugo, ali se u ovom slučaju veoma brzo prenosi", kaže Derald Holtkamp, profesor veterinarske dijagnostike i medicine farmskih životinja.

Epidemija je koncentrisana u centralnoj Iowi, a svi pogođeni proizvodni pogoni nalaze se u radijusu od 20 milja. Svake godine Veterinarska dijagnostička laboratorija potvrdi 70 do 80 slučajeva bolesti u SAD-u, ali je smrtnost od 50 posto u krdu neuobičajena.

Mogu uginuti za nekoliko sati

Od pojave simptoma bolest agresivno napreduje i može doći do uginuća svinje za nekoliko sati.

Bolest se neuobičajeno brzo prenosi (Foto: Depositphoto/vladacanon)

Prvi simptomi uključuju: klonulost, visoku temperaturu, letargiju, anoreksiju, ukočenost, a moguća je pojava povraćanja i dijareje. Može se javiti i kašalj. Kako bolest napreduje sve je izraženija pojava kratkog daha s disanjem na usta, pjenasti, krvavi iscjedak iz usta i nosa. Dolazi do pojave rane periferne cijanoze ekstremiteta, koja može preći u generalnu cijanozu (plavičasta obojenost ekstremiteta i cijelog organizma).

Morbiditet i mortalitet kod svinja u razvoju varira, ali može biti visok. Najveći mortalitet se obično javlja kod onih u dobi od 10 do 16 sedmica, a stopa mortaliteta tovljenika kreće se od 20 do 80 posto. APP se liječi antibioticima.

Sekvencioniranje genoma

U cilju otkrivanja kako se bolest širi i razvijanja mehanizama, protokola, za sprečavanje širenja naučnici sekvenciraju genom bakterije. Otkriveni podaci će pomoći istraživačima da utvrde da li je riječ o novom soju ili je bolest dobila nove gene koji su je učinili virulentnijom. Veterinari rade s uzgajivačima svinja na jačanju njihovih bioloških procedura kako bi spriječili širenje APP-a.

Holtkamp kaže da nema dokaza da ova bakterija predstavlja prijetnju za ljude i ne čini svinjetinu nesigurnom za jelo.


Tagovi

Bolesti svinja Actinobacterium pleuropneumonia Pneumonija svinja APP Simptomi Uzgoj svinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.