Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubav prema poljoprivredi
  • 25.11.2017. 09:00

Samir Grgić napunio štalu teladima, ne vraća se u Minhen

Kada se prije pola godine Samir Grgić vratio iz Minhena u rodne Rovine, selo u srcu Lijevče polja, mnogi su mu govorili da se prevario. Samir je ostao, zasnovao proizvodnju za narednu godinu i postao atraktivan za medije.

Foto: Boško Grgić
  • 7.782
  • 700
  • 0

Povratak Samira Grgića minulog proljeća iz Minhena u Rovine, selo u srcu Lijevče polja, dobio je jednaku medijsku težinu kao i odlazak na hiljade mladih iz Bosne i Hercegovine u Njemačku. Pa čak i veći publicitet.

Zbog ljubavi prema Bosni i poljoprivredi napustio Minhen

Samir se ni jednoga trenutka nije pokolebao u svoju namjeru. Čak je započeo i proizvodnju za narednu godinu. Uvjerili smo se u to, prilikom kratke posjete Samirovom imanju, krajem novembra. Njemačkom poslovnošću Samir Grgić je nakon ispijene kafe krenuo u realizaciju radnih obaveza.

Priprema isporuku od 500 utovljenih bikova

"Za razliku od mog prvog pojavljivanja u medijima, kada sam se vratio , a to je upravo bilo na portalu 'Agroklub', napunio sam štalu teladima, koji će još malo dospjeti i za tržište. Zajedno sa sinovima i rođacima , koji su mi pritekli u pomoć, pod kraj ljeta sam spremio silažu, obrao kukuruz i nedavno završio jesenju sjetvu. Posijao sam šest hektara ozimih žitarica, uglavnom za stočnu hranu, kaže Samir.

Jesenja sjetva je obavljena

Ovaj vrijedni farmer, koji je odložio pasoš sa njemačkom radnom dozvolom, priprema mehanizaciju za zimsko oranje te paralelno radi na proširivanju kapaciteta za tov junadi.

Zajedno sa rođacima Grgićima za domaće tržište priprema isporuku od 500 utovljenih bikova.

"Osim što sam se vratio, započeo sam i sa podrškom domaćoj privredi. Svi bikovi koje utovimo će biti proslijeđeni domaćim klaonicama, a potom krećemo u kupovinu teladi od domaćih poljoprivrednika i to od Cazina do Drine. Uprkos tešškim vremenima i nepotrebnom uvozu našli smo svoju računicu", kaže Samir.

Samir Grgić gaji veliku ljubav prema brzim motorima

U slobodno vrijeme, kada utihnu traktori i kombajni, Samir adrenalin u krvi podiže moćnim motorima 'BMW'. Prekrstario je njima cijelu Bosnu i Hercegovinu, učestvovao na motorijadama i u susjednoj Hrvatskoj.

"Gajim veliku ljubav prema motorima. Učestvojem redovno na motorijadama širom Bosne, pa čak i u regionu. Prelijep je osjećaj otići motorom na ćevape u Sarajevo, spustiti se na more ili otići na planinu. Zaista uživamo ovdje u Bosni", kaže Samir.

Putuje i po cijelom regionu

Da podsjetimo Samir Grgić je 21 godinu, gotovo polovinu života, proveo u Minhenu, gdje su ga roditelji odnijeli kao dvomjesečnu bebu. Sa stalnom radnom dozvolom u džepu imao je sigurno radno mjesto i platu u bruto iznosu oko četiri hiljade eura. Ipak, prevagnula je želja da se vrati, kako prelijepo imanje ne bi zaraslo u korov. Zbog toga je ovih dana, kada iz Bosne i drugih zemalja bivše Jugoslavije, svakodnevno put Njemačke odlaze prepuni autobusi omladine, dospio u žižu javnosti. Pozivaju ga razne redakcije da se oglasi, učestvuje u otvorenim programima i objasni hiljadama ljudi koji odlaze iz Bosne zašto se vratio u Bosnu.

"Treba voljeti svoju zemlju, voljeti posao kojim se baviš, biti od koristi za društvenu zajednicu i uspjeh je zagarantovan", poručio je Samir Grgić, vrijedni poljoprivrednik, koji je dospio u žižu javnosti zbog toga što se vratio iz Njemačke.

'Agroklub' je prvi reagovao i na taj način dao svim mladim ljudima temu za razmišljanje. Uz osmišljene projekte, koje je imao i Samir, moguć je i život na svom ognjištu.

Foto: Boško Grgić


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Samir Grgić Farmer Rovine Kukuruz Traktori Kombajni Sarajevo


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.