Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 09.06.2017. 08:00

Rogolji šampioni u svinjogojstvu, folkloru i poljoprivredi

Rogolji, selo u srcu Lijevče polja, poznato je po vrijednim ljudima, manifestaciji Rogoljska žetva, brojnim uspješnim direktorima, folkloru, ali i svinjogojcima. Rogolji imaju tek nešto više od 700 stanovnika, među kojima je tridesetak velikih robnih proizvođača u oblasti svinjogojstva.

Foto: Boško Grgić
  • 2.315
  • 250
  • 0

I dok su čitaoci "Agrokluba" već upoznati da su Gornji Karajzovci selo sa najviše plastenika sa cvijećem u BiH, Donji Karajzovci po krompiru i kuglaškim šampionima, da su Rovine poznate po farmerima, proizvođačima junećeg mesa, Dubrave po rekorderima u proizvodnji mlijeka, Liskovac po kamilici, Rogoljski znak prepoznavanja su svinjogojci.

Agronom Momir Cvjetković Baćko kaže da je to tradicija u ovom selu, koga mnogi smatraju i nabogatijim lijevčanskim selom.

"Moji Rogoljčani su prije svega vrijedni i pošteni ljudi. Oduvijek su na obližnje pijace vožene najbolje svinje upravo iz Rogolja. Za kvalitet svinja, uglavnom pasmine landras i jorkšir znaju kupci iz Hercegovine, Mrkonjić Grada, Kotor Varoši, Prijedora i drugih bosanskohercegovačkih gradova", kaže Cvjetković.

I dok u veće farmere spadaju Savo Vasiljević, Drago Hrvaćanin, Dragiša, Veljko i Stevo Cvjetković, Mirko Sladojević se drži svoje granice od desetak rasnih krmača prasilica.

"I kada je cijena visoka i kada je niska, ja se ne kolebam i držim se rasne svinje. Trenutno se cijena i prasadi i tovljenika kreće oko 3,5 konvertibilnih maraka za kilogram žive vage, što je na samoj ivici rentabilnosti, ali ja se ni jednog trenutka ne predomišljam. Godišnje prodam oko 200 prasadi i uklapam se u prosječnu cijenu", kaže Mirko Sladojević, inače poznati lovac i najveći majstor za specijalitete od divljači.

Rogoljčani prednjače i u ratarenju

Rogoljčani pretežno sami proizvode stočnu hranu, a poznati su i kao rekorderi u prinosima kukuruza i soje. Kukuruz redovno u ovom dijelu Lijevče polja prebaci 10 tona suhog zrna po hektaru, a soja četiri tone.

"Čisto ratarenje se ne isplati, stočarstvo je praktično produžetak proizvodnog ciklusa. Iako je koeficijent obrta u ovoj grani poljoprivrede veoma nizak, moje komšije su pokazale da su pravi stručnjaci u tovu svinja. Iako se direktno ne bavim svinjogojstvom, svakodnevno sam u ovoj oblasti, pošto mi je specijalnost ishrana stoke. I za mene kao stručnjaka je uspjeh da su moje komšije najbolji farmeri u regiji", kaže agronom Momir Cvjetković.

"Rogoljska žetva" nadaleko poznata manifestacija

Kada nisu na njivi ili u štali, vrijedni Rogoljčani su okupljeni oko folklora, fudbala ili tradicionalne manifestacije "Rogoljska žetva".

Savo Vasiljević je začetnik ove originalne ideje, prihvaćene nadaleko i naširoko.

"Želja mi je da mladim generacijama pokažemo kako se nekad žnjelo i kosilo žito uz pjesmu. Dolazak vršalice je bio jedan od najradosnijih dana u Rogoljima. Slavilo se novo žito, slavila se pogača", rekao je Vasiljević, domaćin ove tradicionalne manifestacije koja svake godine okupi na hiljade ljudi.

Rogoljčani, oduvijek složni i snalažljivi, pokazali su se u svemu kao najbolji. Odavde je poteklo dosta direktora, farmera, uspješnih advokata i notara, privrednika, jednostavno rečeno dobrih i uspješnih ljudi.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Svinjogojci Momir Cvjetković Dragiša Cvjetković Veljko Cvjetković Rogoljska Žetva Drago Hrvaćanin Savo Vasiljević Mirko Sladojević Stevo Cvjetković


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !