Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 17.06.2022. 09:00

Razmjena mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH

Lani je u BiH proizvedeno oko 280 miliona litara mlijeka, plaćeno je 173 miliona KM. Vrijednost uvezenog je bila veća

Foto: Depositphotos/nannie.mini
  • 405
  • 86
  • 0

Proizvođači mlijeka u Bosni i Hercegovini već mjesecima ukazuju na nezavidan položaj na domaćem tržištu. U posljednje vrijeme sve su češći medijski izvještaji i nerentabilnosti farmi, smanjenju kapaciteta pa čak i njihovom gašenju

Najveći problem, kako navode farmeri su niske otkupne cijene mlijeka, dok istovremeno rastu cijene osnovnih inputa ove proizvodnje, re neuvođenje plavog dizela. Poljoprivrednici u BiH su jedini u Evropi koji nemaju omogućen plavi dizel, što ih dovodi u nekonkurentan položaj. 

Ugroženo tržište?

U međuvremenu entitetske vlasti su poduzele određene korake, kada je riječ o cijeni mlijeka - da se zaustave negativni trendovi u ovom sektoru ili privremeno smire proizvođači? Federacija BiH je povećala premije, Republika Srpska je iz Kompenzacionog fonda unaprijedila redovnost isplate. Nivo BiH je ostao gluv kad je u pitanju uvođenje plavog dizela, naravno, o korištenju alata zaštite domaće proizvodnje se nije ni govorilo. Pokazalo se da je državnom nivou, bitnije oslobađanje od carina luksuznih roba - inicijativa za oslobađanje električnih auta od carina, nego pitanje šta ćemo jesti?

Nameće se pitanje jesu li proizvođači mlijeka u pravu? Da li je naše tržište stvarno ugroženo? 

Tabela 1: Uvoz i izvoz mlijeka 2019. - 2021.

 

 

 

2019.

2020.

2021.

Izvoz

106.640.558,00 KM 94.048.330,00 KM 92.907.990,00 KM

Uvoz

180.038.082,00 KM 159.666.633,00 KM 174.698.672,00 KM

Kada je riječ o količinama, podaci upućuju da BiH izvozi proizvode niskog stepena prerade. Tako je u 2021. godini u prosjeku jedan kilogram izvezenog mlijeka odnosno mliječnih prerađevina koštao 1,15 KM. Sa druge strane, vrijednost kilograma uvezenog mlijeka, odnosno mliječnih prerađevina, iznosila je skoro 3,30 KM.

Trend pada

Generalno, uvoz i izvoz imaju trend pada, iako je uvoz dominantan. Pokrivenost uvoza izvozom je u trogodišnjem periodu 57 posto. Vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih prerađevina je skoro pa jednaka vrijednosti otkupljenog sirovog mlijeka.

U 2021. godini je u BiH proizvedeno oko 280 miliona litara mlijeka i sa prosječnom otkupnom cijenom od 0,62 KM/l plaćeno je 173 miliona KM. Vrijednost uvoza lani je bio viši od 174 miliona KM.

Ostaju otvorena pitanja zašto se smanjuje i uvoz i izvoz? Da li bh. proizvodi zamjenjuju one uvozne na policama domaćih marketa? Smanjuje li se broj stanovnika ili kupovna moć? Kako god, ostaje činjenica da država nije uradila ništa na zaštiti domaće proizvodnje, te da stanovništvo jedino samoinicijativno može birati domaće.


Tagovi

Mlijeko Uvoz Izvoz Farmeri Plavi dizel Prozvođači mlijeka


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić