Pretraga tekstova
Samo na području Kozarske Dubice uzgoj ovaca u poslijeratnom periodu je, kako tvrde, utrostručen.
Zahvaljujući prirodnim preduslovima i stabilnoj cijeni jagnjećeg mesa u posljednjih desetak godina, njegova proizvodnja u selima širom RS sve više dobija na značaju.
Šansu za profit u uzgoju jagnjadi i ovaca već su prepoznali mnogi mali proizvođači i farmeri.
U Udruženju uzgajivača ovaca i koza "Kozara" iz Kozarske Dubice kažu da je povećana potražnja ovčijeg i jagnjećeg mesa trend koji je prisutan već godinama, piše Glas Srpske. Samo na području Kozarske Dubice uzgoj ovaca u poslijeratnom periodu je, kako tvrde, utrostručen.
"Mogućnost izvoza u islamske zemlje, Rusiju i Kinu sada je nadohvat ruke. Prateći zahtjeve tih tržišta, hitno je potrebno djelovati", poručuju iz Udruženja "Kozara".
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da proizvodnja mesa u oblasti ovčarstva bilježi uspon, dok proizvodnja ovčijeg mlijeka stagnira.
"Mliječno ovčarstvo zbog neorganizovanosti otkupa i prerade sirovog ovčijeg mlijeka unazad nekoliko godina stagnira", objašnjavaju u ovom ministarstvu.
Foto: elvisvaughn/bigstockphoto.com
Tagovi
Stado Ovce Jagnjad Proizvodnja Uzgoj
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Strna žita...foto: Bojan K.