Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 22.05.2023. 15:00
  • Danska

Rapidno pada broj svinja u Danskoj - najviše jedne kategorije

Prema statističkim podacima 1. aprila 2023. držano je skoro 10,73 miliona svinja. To je 1,74 miliona životinja ili 14 posto manje nego godinu dana ranije

Foto: Depositphotos/kalinovsky
  • 75
  • 6
  • 0

Pada brojnost svinja u Danskoj. Krovna organizacija poljoprivredno-prehrambene industrije L&F je saopštila da su visoki troškovi proizvodnje i loša rentabilnost svinjogojstva glavni razlozi pada u velikom dijelu 2021. i 2022. godine.

Prema statističkim podacima 1. aprila 2023. držano je skoro 10,73 miliona svinja. To je 1,74 miliona životinja ili 14 posto manje nego godinu dana ranije. Od oktobra 2021., njihova populacija u kvartalnim istraživanjima opada iz godine u godinu, a gubici se povećavaju od popisa do popisa.

Najviše pogođeni tovljenici

Najnovije istraživanje uzorka na oko 1.500 farmi pokazalo je značajno manji broj životinja u svim kategorijama. U odnosu na prethodnu godinu broj tovnih svinja od 50 kg je najviše smanjen, za 24,6 posto, ali su pogođeni prasad i tovljenici od 20 do 50 kg. U manjem obimu se to odnosi na prasiće do 20 kg čija je brojnost smanjena za 9,2 posto.

Ukupan broj priplodnih ženki smanjen je na 1,10 miliona u odnosu na prethodnu godinu. Broj suprasnih krmača je pao za 6,6 posto na 691.000, a broj onih koje nisu gravidne za 8,6 posto na 412.000. U odnosu na januar, pad je ipak manji, tek 1,3 posto pa se može reći da je došlo do određenog stepena stabilizacije zbog povećanih cijena prasadi te osjetnog poboljšanja profitabilnosti njihove proizvodnje.

Zatvaraju se proizvodni pogoni

Broj zaklanih grla je u prva četiri mjeseca 2023. godine zabilježilo oštar pad od 16,6 posto u odnosu na isti period prošle godine. 

Veliki proizvođač mesa Danish Crown je stoga već najavio zatvaranje proizvodnih pogona.


Tagovi

Danska Broj svinja Svinje Prasići Tovljenici Krmače


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]