Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koke nosilje
  • 01.12.2023. 07:30

Proizvodnja jaja: Kako produžiti proizvodni vijek koka nesilica?

Savremen način uzgoja donose hibridne kokoške čija se nosivost kreće od 420 do 440 jaja u 72 sedmice. Uz optimalan uzgoj ona može doći i do 100 sedmica

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 270
  • 16
  • 0

Proizvodnja jaja može biti unosan posao, a na ekonomičnost utiče dužina života kokoški nesilica ili trajanje isplativosti držanja.

Savremen način uzgoja donose hibridne kokoške čija se nosivost kreće od 420 do 440 jaja u 500 proizvodnih dana, odnosno do 72 sedmice. To omogućava produžavanje njihovog proizvodnog ciklusa.

Briga o pilićima od prvog dana

Zbog dužeg perioda njihovog držanja sve su važniji faktori kao što su smrtnost, zdravlje životinja, stabilnost perja i sl., navodi Agrarheute

"Postoji potencijal za duži period držanja nosilja", rekla je dr. Birgit Spindler iz Veterinarskog sveučilišta u Hannoveru na DLG peradarskoj  konferenciji u Celleu. Smatra da je optimalan uzgoj odlučujući faktor za držanje do 95. ili čak 100. sedmice.

Osnova za dug život se postavlja u ranim fazama držanja pilića i tranzitnog perioda do trideset pete sedmice života. Dr. Spindler ističe da način uzgoja ima velikog uticaja na nosivost, zdravlje, poremećaje ponašanja i smrtnost.

Može se podijeliti u dvije faze. Kod mladih životinja do pete sedmice se razvijaju organi, što je preduslov za visoku nosivost. U drugoj fazi  dolazi do rasta skeleta i mišića, što određuje kasniji kapacitet unosa hrane. Tada treba da dostignu ciljnu težinu i do 15. sedmice života postignu uniformnost od preko 85 posto.

Izazovi produženog držanja

Produženje perioda držanja izvan uobičajenog sa jedne godine nesenja na 70 do 75 sedmica predstavlja posebne izazove za peradare. Neophodno je ispuniti određene uslove:

  • stabilno zdravstveno stanje životinja sa niskim mortalitetom manjim od šest posto,
  • nosivost bi i dalje trebala biti najmanje 85 posto u 75. sedmici,
  • ljuska mora imati visoku stabilnost i sekundarni sadržaj (membrana i dr.) manji od 6 posto 
  • dobra operjanost i bez problema u ponašanju, što znači da ne smiju pokazivati znakove kanibalizma.

Ključni faktori da bi se to postiglo su kvalitet hrane, zdravlje i ponašanje kokošaka. U jatima sa problemima u ponašanju i mnogo kljucanja dovodi se u pitanje produžavanje perioda držanja.

Zašto kokoške kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Spindler je naglasila i da je sa stanovišta dobrobiti, sve veći trend induciranog prekida u nošenju jaja, odnosno mitarenja, prilično kontroverzan jer je veliki stres i teret za životinje. Pauza za polaganje trebala bi biti samo izuzetak, a cilj bi umjesto toga trebao biti produženi period ležanja bez pauze.

Na izazove se može naići posebno u posljednjoj trećini perioda, što dovodi do pada postojanosti nosivosti, smanjene stabilnosti ljuske jajeta, povećanja mortaliteta i sve većeg rizika od oštećenja perja.


Tagovi

Proizvodnja jaja Kokoši nesilice Nosivost jaja Dužina života nesilica Uzgoj pilića Zdravlje kokoški


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.