Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mesa
  • 03.10.2020. 16:30

Pregovori stočara i mesoprerađivača nisu dali rezultate, u oktobru novi sastanak ?

Nadležne vlasti po ovom pitanju ne preduzimaju skoro pa ništa. Zbog prekomjernog uvoza mesa proizvođači će imati ogromne gubitke.

Foto: JumpStory
  • 55
  • 61
  • 0

Pregovori od prije skoro četiri mjeseca između farmera i mesoprerađivača, u Republici Srpskoj, sa ciljem intenzivnijeg otkupa domaćih životinja, prema mišljenju poljoprivrednika nisu donijeli željene rezultate. Stočari smatraju da su iznevjereni i da su farme i dalje pune.

Početkom ljeta, tačnije na početku juna mjeseca, u Privrednoj komori RS održan je sastanak uzgajivača životinja sa mesoprerađivačima, gdje su obe strane došle do zaključka kako je od zajedničkog interesa da domaće proizvedene mesne prerađevine u svom sastavu imaju što više mesa uzgojenog na našim farmama, ali ipak do toga nije došlo.

"Po tom pitanju nije ništa riješeno", navodi za Nezavisne Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika RS i dodaje da iako je organizovan interventni otkup, farmeri su imali od njega najmanje koristi dok je par mesoprerađivača ipak profitiralo.

Broj preraslih životinja sve veći ?!

Prema njegovim riječima, konstantno raste broj preraslih životinja jer ne može da se apsorbuje postojeća količina, a farme u BiH su pune.

Iz Udruženja uzgajivača svinja tvrde kako ne postoji stočar koji je zadovoljan postojećom situacijom. "Mesoprerađivači nisu ispunili ništa što je rečeno na sastanku. Mi sada moramo tražiti nov rješenja", ističe Mišo Maljačić, predsjednik Skupštine Saveza poljoprivrednika RS i Udruženja uzgajivača svinja RS.

Interventno otkpuljuju 6.000 junadi i 10.000 svinja - osigurano 3 miliona KM

Istovremeno, nadležne vlasti po ovom pitanju ne preduzimaju skoro pa ništa. Zbog prekomjernog uvoza mesa proizvođači će imati ogromne gubitke. Ponovo se javio i višak svinja. Tov predstavlja jedan ciklus i farmeri svaki dan ubacuju svinje u tov.

Iz područne jedinice Privredne komore, u Banja Luci, ističu da prilikom sastanka održanog prije par mjeseci, nisu imali namjeru posredovati već približiti interese obe strane, kako bi bili zadovoljni i primarni proizvođači i mesoprerađivači.

Uskoro novi sastanak

"Nastojaćemo da smanjimo jaz koji postoji među njima. Iako se na pomenutom sastanku nije desilo ono o čemu je razgovarano, ipak duži period nije bilo nikakve komunikacije niti bilo kakvih pokušaja da se pronađe zajednički interes. Nije ni realno onda da u roku od par mjeseci dođe do dogovora", istakao je Goran Račić, iz ogranka Privredne komore u Banja Luci i dodaje da je pozitivna činjenica što je došlo do intervetnog otkupa, koji je prema njegovom mišljenju ipak malo ublažio situaciju.

U planu je da se do kraja godine definišu i preciziraju neki kriteriji, kako bi se u idućoj godini mogli potpisati ugovori među primarnim proizvođačima mesa i mesoprerađivačima.

U planu je, kako kaže Račić, da se eventualno sad u oktobru održi još jedan sastanak, u cilju pronalaženja okvirnih cijena.


Tagovi

Otkup domaćih životinja Primarni proizvođači Mesoprerađivači Stojan Marinković Prerasle životinje Prekomjerni uvoz Mišo Maljačić Goran Račić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !