Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija farmera
  • 10.06.2022. 10:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Praktična obuka na farmama – kako pravilno uzeti uzorke mlijeka?

Pravilno uzimanje uzoraka mlijeka prvi je i jedan od glavnih uslova pouzdanosti rezultata laboratorijskih ispitivanja uzorka mlijeka

Foto: Depositphotos/Naypong
  • 167
  • 22
  • 0

Početkom juna kontrolni asistenti Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac, krenuli su u obilazak farmi u opštinama Sokolac i Pale, kako bi farmerima što bolje objasnili pravilan postupak uzimanja uzoraka mlijeka. Trenutan broj farmi na Sarajevsko  – romnijskoj regiji, koje su obuhvaćene kontrolom proizvodnosti, je 248. Do kraja ovog mjeseca u planu je obilazak farmi u opštinama Rogatica i Han Pijesak.

Kontrola proizvodnosti daje informaciju proizvođaču kako nabaviti kvalitetan genetski materijal i kako se isti može proizvesti u domaćem uzgoju. Veći i napredniji proizvođači znaju da kontrola proizvodnosti, a samim tim i oplemenjivanje za njih ima dugoročan i ekonomski opravdan posao, navode iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS. 

Rezultati kontrole pokazuju i kako proizvođač upravlja svojim stadom, ishranom i zdravstvenim stanjem mliječne žlijezde. Na prvom mjestu kontrola služi kao podloga za selekciju i daje smjernice na koji način unaprijediti i povećati strukturu stada. Kontrola proizvodnosti pruža bitne informacije o proizvodnim osobinama životinja, a sami podaci služe za selekcijske potrebe jer određuju uzgojnu vrijednost životinje, kontrolu naslijeđa i planiranje proizvodnog usmjerenja.

Ono što je objašnjeno i prezentovano poljoprivrednicima i što se pokazalo kao ispravno, jeste:

  • Obezbijediti higijenske uslove za mužu koji obuhvataju: čistoća staje, čistoća muzača, čistoća vimena prije početka muže, da se mlijeko i kolostrum svake životinje pregleda u pogledu organoleptičkih ili fizičko hemijskih anomalija, završna dezinfekcija vimena i sisa.
  • Kontrolni asistent pravilno uzima selekcijski uzorak mlijeka (mlijeko se stavlja u posebnu bočicu do jasno označene granice, dodaje se konzervans kako bi se očuvao hemijski sastav mlijeka do 72 sata, lagano se protrese bočica da se konzervans rasporedi, označi se uzorak i bočica se odlaže u kasetu za prevoz uzorka),
  • Nakon toga slijedi unošenje podataka o muži u obrasce (identifikacioni broj svake životinje, koliko je dana u laktaciji, vrijeme uzimanja uzorka, količina mlijeka svaki dan i drugi podaci),
  • Uzorak je potrebo čuvati na temperaturi od 4 stepena sve do dopremanja u laboratoriju na analizu.

Pravilno uzimanje uzoraka mlijeka prvi je i jedan od glavnih uslova pouzdanosti rezultata laboratorijskih ispitivanja uzorka mlijeka. U okviru redovnih kontrola mlijeka, provjerava se mliječna mast, somatske ćelije, proteini, bakterije. Rezultati analize su osnova za ostvarivanje prava na premiju.


Tagovi

Mlijeko Uzimanje uzoraka Farma Kravlje mlijeko Poljoprivrednici Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.