Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slinavka i šap
  • 30.07.2022. 07:30

Pojačavaju zaštitu od bolesti slinavke i šapa - novozelandska Vlada jača biosigurnost

Nedavno su ove bolesti otkrivene na Baliju i zbog toga su preduzete pojačane mjere na granici

Foto: Depositphotos/MicEnin
  • 81
  • 11
  • 0

Vlada Novog Zelanda donijela je nove mjere za dalju zaštitu privrede od slinavke i šapa, a fokus je na jačanju bioloških sigurnosnih postavki.

S tim ciljem će početi koristiti prostirke za stopala s hemikalijama za dezinfekciju obuće putnika koji dolaze iz Indonezije, izjavio je ministar za biosigurnost i poljoprivredu Damien O'Connor. Tako žele osigurati da na obući nema virusa.

Pojačane mjere na granici

Naime, nedavno su ove bolesti otkrivene na Baliju i zbog toga su preduzete pojačane mjere na granici.

Posljednjih godina urađena su značajna ulaganja u biosigurnost. U budžetu za 2022. godinu predviđeno je 110,9 miliona dolara od čega je 21,2 miliona dolara za jačanje kritične dijagnostičke, nadzorne i istražne sposobnosti.

Ugrožena je sva stoka (Foto: Depositphoto/ymgerman)

Trenutno su obustavljeni svi letovi sa Balija ili drugih dijelova Indonezije za Novi Zeland. Putnici iz Indonezije i drugih zemalja gdje su zabilježeni slučajevi slinavke i šapa prolaze drugačiji proces ulaska u zemlju, pretragu prtljaga i postupke dezinfekcije.

Rast primarnog poljoprivrednog sektora

"Naš primarni poljoprivredni sektor je zaradio rekordnih 52,2 milijarde dolara ove godine, a predviđa se da će dostići 56,8 milijardi dolara do 2026.", rekao je O'Connor. Istakao je značaj stalnih poboljšanja sistema biosigurnosti kako bi država mogla održati ovakav rast.

Pozvao je sve putnike koji su bili u kontaktu sa stokom u Indoneziji da se klone farmi i životinja na Novom Zelandu jednu sedmicu. Zamolio je da ako neko vidi svoje svinje, koze, alpake, lame, goveda, ovce ili jelene sa simptomima uključujući visoku temperaturu, plikove u ustima i stopalima te hromost, da to nadležnim veterinarskim službama.


Tagovi

Slinavka Šap Bolest životinja Damien O'Connor Mjere na granici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.