Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reakcija
  • 05.11.2022. 10:30

Peradari FBiH trpe zbog nekontroliranog izvoza uglja - poskupljuju proizvodi?

Najveći uvoznik, prema procjeni oko 90 posto, bosanskohercegovačkoga uglja je Srbija

Foto: Depositphotos/Passakorn211
  • 63
  • 18
  • 0

Udruženje peradara FBiH, pozivalo je nadležne institucije na racionalnije upravljanje rudom mrkoga uglja. Navode kako su, uslijed nekontroliranog izvoza uglja, koji se udvostručio u odnosu na prošlu godinu, potrebe bosanskohercegovačkog tržišta ostale "pothlađene".

Postupiti kao Srbija sa žitaricama

Najveći uvoznik, prema procjeni oko 90 posto, bosanskohercegovačkoga uglja je Srbija.

"Usporedbe radi, Srbija je, u jeku aktualne krize, onemogućila izvoz žitarica kako bi, prije svega, osigurala vlastite potrebe. Izvoz žitarica iz Srbije je, potom, omogućen u skladu sa kvotama koje je odredila Vlada Republike Srbije, a sve u cilju zaštite vlastitih potreba. Legitimno i logično.

Srbija je važan strateški i ekonomski partner Bosni i Hercegovini i u duhu toga pozdravljamo ekonomsku suradnju naših zemalja. Ali, Bosni i Hercegovini bi važniji partner morala biti – Bosna i Hercegovina", naveli su peradari u svaom saopćenju.

Tragom toga, predlažu uvođenje kvote i kontroliranog izvoza, kako bi osigurali vlastite potrebe. Deficit uglja, kako dodaju, ozbiljno narušava stabilnost, ionako nestabilne, peradarske proizvodnje.

Poskupljenje izvjesno

Uzgoj brojlera je sofisticiran proces i zahtjeva uvjete izuzetno visokih temperatura, do 34°C. Stoga je ističu, ugalj kao energent je od vitalnog značaja za ovu  proizvodnju.

"Nemogućnost kontinuirane nabavke uglja, rokovi isporuke koji prelaze po 30 dana i divlji skokovi cijena... dodatno destabiliziraju našu proizvodnju i donose nam neizvjesnu zimu. A, nažalost, i poskupljenje naših proizvoda", zaključuju iz Udruženja peradara FBiH.


Tagovi

Peradari Udruženje peradara FBiH Izvoz uglja Ugalj Energent Proizvodnja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Za odmor ne zna Vesna Vasić iz Prnjavora. Na njenom malo poljoprivrednom gazdinstvu posla uvijek ima. Život na selu ispunjenje je njenog sna, pa sve obavlja s lakoćom. Ona ja kandidatkinja za poljoprivrednicu mjeseca.