Pretraga tekstova
Pozitivan nalaz je stigao za svinju iz jednog porodičnog gazdinstva, koja je nabavljena u Brčkom
U opštini Nevesinje registrovan je prvi slučaj afričke svinjske kuge. Kako su saopćili iz Lokalnog kriznog centra za kontolu i suzbijanje ove bolesti, pozitivan nalaz je stigao za svinju iz jednog porodičnog gazdinstva, koja je nabavljena u Brčkom.
Inače, imanje na kojem je potvrđena bolest danas su obišli dr Oliver Stevanović, stručni saradnik Veterinarskog instituta RS "Dr Vaso Butozan", veterinari i predstavnici opštinske inspekcijske službe. Uzeti su uzorci krvi svih svinja iz ovog zapata.
Usvojen je zaključak da se spriječi i sankcioniše svaki nelegalni transport svinja i da se uzmu uzorci krvi od svih životinja kod kojih postoji sumnja na bolest. Također je sugerisano svim građanima da se informišu kod nadležnih službi o procedurama koje treba ispoštovati u slučaju sumnje na bolest.
Iz Lokalnog kriznog centra podsjećaju da je i dalje na snazi zabrana prodaje svinja na stočnoj pijaci Odžak, kao i prodaja hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje izvan registrovanih poslovnih objekata. Od članova Lovačkog udruženja "Srndać" se očekuje da prate stanje u lovištu i prijave eventualnu pojavu bolesti u populaciji divljih svinja.
Tagovi
Afrička svinjska kuga Nevesinje Uzimanje uzoraka svinja Nabavka svinje Zaraženo grlo
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.
Dado75
prije 1 godinu
Laž.Agenda SEF-a i Klausa Švaba.Da bi Gejts mogao svoje umjetno meso(čitaj otrove) prodavati.Upamet se više ljudi nedajte satanistima da vas tlače