Pretraga tekstova
Spas iz humusa može pomoći u smanjenju neugodnog mirisa. Ali, nije baš jeftin
Dodavanje huminske kiseline smanjuje miris svinjskog đubra. Rezultat je to studije koju su objavili istraživači iz Penn State-a, izvještava PigProgress.
Dr Eileen Fabian i njene kolege napominju da je upotreba digestora i odvajanja čvrstih materija za smanjenje mirisa djelotvorna, ali da je riječ o skupim metodama kontrole.
Huminska kiselina, koja je komponenta humusa sposobna za biostimulaciju iz razgradnje organskih materijala, ispitivana je kao sredstvo za kontrolu mirisa više od 50 godina.
Tim istraživača je otkrio da tekući humusni aditiv, nazvan ManureMax obezbjeđuje značajno smanjenje mirisa svinjskog izmeta iz ispusnih ventila štale i koncentracija na polju gdje je đubrivo bilo površinski primijenjeno.
Za istraživanje su korištene dvije štale na jednoj farmi koje su imale tunelsku ventilaciju, odvojene su od šume i polja 167 m² i imaju 2250 svinja sličnog uzrasta. Na jednoj je pet puta mjesečno tretirana podna jama za skladištenje stajnjaka kao i vanjske jame, dok se u drugom svinjcu nije radilo ništa. Nakon čišćenja, tretmani su zamijenjeni.
Istraživači su angažirali ljude da kvantifikuju nivo mirisa jer se ova metoda smatra najpreciznijom, a korišteni su i određeni uređaji. Trošak mjesečnog tretmana jame tokom ciklusa uzgoja od 20 sedmica procijenjen je na 0,63 eura po svinji.
Dr Fabijan je objasnila da rezultati pokazuju djelotvornost smanjenja mirisa jednog aditiva za stajnjak i ne mogu se široko ekstrapolirati na druge proizvode ili čak na druge slučajeve koji koriste isti aditiv. Napomenula je da je proizvodnja smrdljivih gasova iz stajnjaka izuzetno komplikovana i zavisi od njihove prirode.
Nedavna studija Instituta za opštu i neorgansku hemiju u Bjelorusiji ispitala je tri hemijske mješavine: sumpornu kiselinu i natrijum hipohlorit, amonijum persulfat i persirćetnu kiselinu te natrijum nitrit pomiješan sa amonijum molibdatom. Istraživanje je pokazalo da su ove mješavine uklonile neugodne mirise, a posljednje dvije su pružile i značajan dezinfekcijski učinak nakon 21 dan.
Ispitivanje se baziralo na znanju da promjena pH stajnjaka do određene tačke može zaustaviti stvaranje tvari koje razvijaju miris. Nisu analizirani troškovi.
Tagovi
Huminska kiselina Svinje Uzgajanje svinja Neugodan miris Svinjsko đubre Miris stajnjaka Trošak
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak..."Kup Kečiga 2025." Brčko
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :) Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :)
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe.. Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe..
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ... Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ...