Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svestrani majstor Branko
  • 07.04.2017. 08:00

Od guščijeg mesa proizvodi kulen i kobasice

Branko Račić, pedesetpetogodišnjak iz Novog Sela kod Gradiške, posvetio se životu na selu, tovu gusaka, uzgoju povrća i raznim majstorlucima u radionici.

  • 6.901
  • 432
  • 0

Uvidjevši da je najbolje biti sam svoj gazda Branko Račić je odlučio da sklonost prema majstorlucima i poznavanju više zanata pretoči u osnovno zanimanje. Izbor mu je bio dobar. Branko je danas potpuno nezavisan, za vlastite potrebe proizvede dovoljno hrane, a višak odlično unovči. Prvo što je zabilježio objektiv fotoaparata su prelijepe guske i gusani. U društvu sa patkama koriste obližnji ribnjak, a trave za ispašu imaju u izobilju. Branko kaže da je stotinjak gusaka poklao minule zime, te da mu je trenutno u oboru matično jato.

"Zimus sam istopio oko 50 litara ljekovite guščije masti. Rasprodao sam je brzo, a najviše sam slao brzom poštom u Sarajevo i okolne gradove. Bilo je dosta i prvoklasnog guščijeg mesa i veoma cijenjenih džigerica. Specijalizirao sam se u ovom poslu , pa sam napravio veće količine kulena i kobasice od guščijeg mesa", kaže Branko.

Jedna od gusaka gnijezdo je napravila u deblu stare vrbe

Većina ženki je trenutno na gnijezdima. U maju se očekuju prinove, Branko kaže da će ih biti više od 100 komada. O njima brinu tri gusana.

"Guske leže na jajima mjesec dana. Napravio sam im specijalni objekat za leženje mladih, ali najzanimljivija je ova guska što je nanijela jaja i napravila gnijezdo u deblu stare vrbe. Obilazim ih svakodnevno i hranim, sa nestrpljenjem iščekujem prve guščiće", kaže Branko Račić.

U radionici inkubator, čamci, mreže...

Na drugoj strani imanja su rasne ćurke i kokoške. U jednom objektu smješten je manji inkubator sa pačijim i kokošijim jajima. Branko ih leže za svoje potrebe, ali i za pijacu.

"Uživam kad radim oko živine. Istovremeno, kad je loše vrijeme u radionici pravim čamce po narudžbi, pletem ribarske mreže, pa čak i mreže za velkiki i mali nogomet. U šali volim kazati da sam majstor stotinjak zanimanja", kroz smijeh kazuje Branko.

Pored kuće su prelijepi, tek izrađeni i zasađeni plastenici. Jedan je upravo zasađen paprikom, drugi ranim paradajzom, treći se koristi za proizvodnju rasade.

"Sva tri plastenika sam napravio vlastitim rukama. Nekoliko puta su jeftiniji od gotovih, ali su mnogo kvalitetniji. Garantujem da im ni jedan snijeg niti vjetar ne mogu ništa. Sam sam iskonstruisao i napravio sadilicu za rasadu paprike, paradajza i drugog povrća, koja zamijeni petoro radnika. Iz ovih plastenika beremo papriku i paradajz sve do kraja oktobra i plasiramo ga na pijacu i u markete."

Orijentacija na proizvodnju zdrave hrane

Branko ima sedam hektara zemljišta, ali se još uvijek omišlja da li će sijati kukuruz. Preračunao je i došao do zaključka da za uloženi novac za sjetvu može kupiti kukuruza dovoljno za kompletnu živinu za vrijeme duže od jedne godine.

Plastenike je izgradio vlastitim rukama, a uzgaja papriku i paradajz

"Orijentišem se uglavnom na lakše, ali isplativije poslove. Uzgoj gusaka ide dobro, dobro se zaradi i od pataka, jer svaka u prosjeku teži po tri kilograma čistog mesa. Kompletna proizvodnja je u potpunosti zdrava, sve je odgojeno na prirodni način, što najbolje znaju moji kupci širom BiH. Oni su mi najveća potvrda i satisfakcija da sam na pravom putu. Ponosan sam jer proizvodim kvalitetnu guščiju mast, koja je odličan lijek, a uz to i prvoklasno zdravo meso i povrće", kaže Branko Račić.

Pri odlasku Branko me je zamolio da dođemo u maju, jer će u to vrijeme guščići preplaviti dvorište, a ugodno proljetno vrijeme ćemo, kako kaže, iskoristiti da probamo njegove specijalitete. "Zanimljivo je da ljudi nemaju vremena ni za odmor ni za druženje. Zato vas pozivam da dođete u ovu prelijepu prirodu i da nakon snimanja i fotografisanja damo malo i oduška", riječi su kojima je Branko Račić okončao ovo i najavio novo druženje.


Fotoprilog


Tagovi

Branko Račić Matično jato Inkubator Uzgoj gusaka Plastenici Sarajevo


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.