Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaja
  • 16.04.2022. 15:00

Od čega zavisi boja jaja, gdje je sneseno najveće, kako otrkiti je li svježe?

Jaja nemaju mnogo kalorija, a bogata su proteinima i zdravim mastima. Donosimo vam deset zanimljivosti o ovoj visokohranjivoj namirnici

Foto: Bigstockphoto/VBaleha
  • 210
  • 31
  • 0

Stara narodna kaže - svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje. Jaja nemaju mnogo kalorija, a bogata su proteinima i zdravim mastima. Boja ljuske i veličina nam više govore o rasi kokoške ili vrsti životinje, načinu ishrane i uslova držanja.

Donosimo vam deset zanimljivosti o ovoj visokohranjivoj namirnici bez koje je Uskrs nezamisliv. 

  1. Na površini ljuske jajeta se može nalaziti čak 17.000 pora.
  2. Kada je žumance obojeno intenzivno žutom to nam ukazuje da je kokoška u ishrani imala mnogo zelene hrane, jasno žuto je odlika ishrane bogate kukuruzom. Blijedo žumance potiče od životinja čija se hrana bazira na pšenici i ječmu. Boja ljuske i žumanceta ne utiče na kvalitet.
  3. Rase kokošaka koje nose smeđa jaja zahtijevaju više hrane i zbog toga su skuplja.
  4. Sadrže dvije trećine preporučene dnevne količine holesterola. Lutein iz jaja sprečava degeneraciju mišića i pojavu katarakte, a holin podstiče normalnu aktivnost ćelija. Žumance sadrži vitamin D.
  5. Potrebno je da prođe od 24 do 26h kako bi se jaje formiralo i da ga kokoška snese. U toku godine rase nesilica daće od 300 do 325 jaja. Kako stare, njihova jaja postaju veća, ali se smanjuje nosivost.
  6. Zabilježeno je da je najveće jaje na svijetu snijela kokoška po imenu Harriet 2010. godine u Velikoj Britaniji, a izmjeren je prečnik od nevjerojatnih 23 cm.
  7. Jaja su proizvod koji se brzo kvari. Jedan dan na sobnoj temperaturi je ekvivalent sedam dana u frižideru. Kako bi utvrdili da li je svježe potrebno ga je staviti u čašu s vodom. Svježa će potonuti na dno. Sedmodnevna se lagano podižu s dna, ali im vrh ostaje u kontaktu s dnom. Jaja stara tri sedmice plutaju na sredini čaše odvojena od dna, ali ne izviruju iz vode. Staro koje više nije za konzumaciju, pluta pri površini vode.
  8. Prilikom ležanja na jajima kokoška ih okreće oko 50 puta u toku dana kako se žumance ne bi zalijepilo za unutrašnji zid ljuske.
  9. Najčešće konzumiramo kokošja jer one nose više i nisu zaštitnički raspoložene kao druga perad. Pačja jaja sadrže više masti i zbog toga su ukusnija.
  10. Kako bi biste razlikovali sirovo jaje od tvrdo kuhanog jednostavno ga zavrtite na tvrdoj kuhinjskoj površini. Tvrdo kuhana se lako vrte, sirova se ljuljaju.

Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Jaja Proizvodnja jaja Uskršnje jaje Peradarstvo Zanimljivosti o jajima Najveće jaje Boja jaja Hranjivost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.