Stara narodna kaže - svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje. Jaja nemaju mnogo kalorija, a bogata su proteinima i zdravim mastima. Boja ljuske i veličina nam više govore o rasi kokoške ili vrsti životinje, načinu ishrane i uslova držanja.
Donosimo vam deset zanimljivosti o ovoj visokohranjivoj namirnici bez koje je Uskrs nezamisliv.
- Na površini ljuske jajeta se može nalaziti čak 17.000 pora.
- Kada je žumance obojeno intenzivno žutom to nam ukazuje da je kokoška u ishrani imala mnogo zelene hrane, jasno žuto je odlika ishrane bogate kukuruzom. Blijedo žumance potiče od životinja čija se hrana bazira na pšenici i ječmu. Boja ljuske i žumanceta ne utiče na kvalitet.
- Rase kokošaka koje nose smeđa jaja zahtijevaju više hrane i zbog toga su skuplja.
- Sadrže dvije trećine preporučene dnevne količine holesterola. Lutein iz jaja sprečava degeneraciju mišića i pojavu katarakte, a holin podstiče normalnu aktivnost ćelija. Žumance sadrži vitamin D.
- Potrebno je da prođe od 24 do 26h kako bi se jaje formiralo i da ga kokoška snese. U toku godine rase nesilica daće od 300 do 325 jaja. Kako stare, njihova jaja postaju veća, ali se smanjuje nosivost.
- Zabilježeno je da je najveće jaje na svijetu snijela kokoška po imenu Harriet 2010. godine u Velikoj Britaniji, a izmjeren je prečnik od nevjerojatnih 23 cm.
- Jaja su proizvod koji se brzo kvari. Jedan dan na sobnoj temperaturi je ekvivalent sedam dana u frižideru. Kako bi utvrdili da li je svježe potrebno ga je staviti u čašu s vodom. Svježa će potonuti na dno. Sedmodnevna se lagano podižu s dna, ali im vrh ostaje u kontaktu s dnom. Jaja stara tri sedmice plutaju na sredini čaše odvojena od dna, ali ne izviruju iz vode. Staro koje više nije za konzumaciju, pluta pri površini vode.
- Prilikom ležanja na jajima kokoška ih okreće oko 50 puta u toku dana kako se žumance ne bi zalijepilo za unutrašnji zid ljuske.
- Najčešće konzumiramo kokošja jer one nose više i nisu zaštitnički raspoložene kao druga perad. Pačja jaja sadrže više masti i zbog toga su ukusnija.
- Kako bi biste razlikovali sirovo jaje od tvrdo kuhanog jednostavno ga zavrtite na tvrdoj kuhinjskoj površini. Tvrdo kuhana se lako vrte, sirova se ljuljaju.