Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi jezik
  • 17.01.2017. 15:00

Od bolesti plavog jezika oboljelo 2.357 životinja

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede RS, u 2016. je oboljelo 399 goveda, 1.957 ovaca i jedna koza.

Foto: Pixabay/herbert
  • 1.175
  • 57
  • 0

U 2016. godini od bolesti "plavog jezika" oboljelo je ukupno 2.357 životinja, od čega 399 goveda, 1.957 ovaca i 1 koza, navodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Ministarstvo je saopštenjem ujedno demantovalo podatke pojedinih medija, a prema kojima se procjenjuje da u Srpskoj ima između 350 i 400 hiljada zaraženih ovaca i koza, te oko 80 hiljada goveda.

Pogrešan je, naveli su, i podatak o navodnoj potrebi nabavke 980.000 vakcina, kao i procjena ukupnih troškova vakcinacije.

Podsjećamo, još u oktobru, bolest plavog jezika kod životinja zvanično je potvrđena u 40 od ukupno 65 opština u Republici Srpskoj.Bolest plavog jezika prenose komarci pa je životinje potrebno smjestiti u objekte, smanjiti mogućnost ulaska komaraca, prostorije tretirati insekticidima, a u okolini farme sanirati sva mjesta koja omogućavaju razvoj komaraca.

Značajno je isušivanje stajaćih voda, poželjna je i dezinsekcija odlagališta organskih materija, korištenje insekticida za zaštitu životinja, dok je potrebno i spriječiti nepotrebno kretanje ljudi i životinja unutar farme.

Foto: Pixabay/herbert2512


Tagovi

Plavi jezik Bolest Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.