Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mlijeka
  • 23.07.2022. 12:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Teslić

Obnovljena mljekara i sirana Mons Produkt poslije požara - tovni jarići spremni za tržište

Poslije požara i velike materijalne štete obnovljeni su prerađivački kapaciteti farme "Mons Produkt", a proizvodi su ponovo na tržištu

Foto: Facebook/Monsprodukt Očauš
  • 322
  • 69
  • 0

Prerađivački kapaciteti farme alpskih koza s mljekarom za preradu mlijeka "Mons Produkt" iz Teslića su obnovljeni, izvijestila je Svjetodavna služba RS.

Razorni požar

U požaru koji je izbio 18. marta 2022. godine prerađivački kapaciteti ove sirane su uništeni, što je uzorkovalo obustavu prerade mlijeka.

Radilo se o ogromnoj materijalnoj šteti, jer je izgorjela sva oprema te zalihe gotovih proizvoda. Vatrena stihija je progutala prerađivački pogon s hladnjačama, laktofrizima, autoklavom i svom pratećom opremom. Pored toga, požar je uništio kotlovnicu, kancelariju i stambeni prostor.

Kriška sir je ponovo u ponudi

Obnovljen prerađivački kapaciteti

Savjetodavci iz PJ Doboj su posjetili farmu i pogone u sklopu redovnih aktivnosti. Zahvaljujući naporima menadžmenta i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, lokalne zajednice kao i privrednika Teslića, prerađivački kapaciteti su u dobrom djelu obnovljeni i pušteni u rad.

Do sada je u obnovu uloženo preko 200.000 KM, a na tržištu su proizvodi vrhunskog kvaliteta dobiveni preradom kozjeg mlijeka. Ponovo su u ponudi punomasni tvrdi sir, meki bijeli kriška, mladi sir, namaz, surutka te fermentisani proizvodi. Farma ima preko 100 tovnih jarića spremnih za tržište.

Ovo je samo dio sanacije nastale štete, a neophodno je još mnogo toga uraditi.


Tagovi

Doboj Farma koza Mljekara Sirana Požar


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]