Pretraga tekstova
Na tri farme eutanazirano više od 100 svinja.
Afrička svinjska kuga utvrđena je na tri farme u selima Bijela i Ulice, u južnom dijelu Brčko distrikta potvrdio je Stevan Radić, šef Pododjeljenja za veterinarstvo. Kako je kazao, na dvije farme eutanazirano je do stotinu jedinki, a na jednoj do deset svinja, te su poduzete neophodne biosigurnosne mjere na gazdinstvima gdje je prisustvo virusa potvrđeno.
"Sporadični slučajevi su potvrđeni na ovim farmama i sve životinje su uklonjene. Veterinarska inspekcija je provela sve aktivnosti koje su neophodne kao i laboratorijske pretrage koje su potvrdile prisustvo virusa", rekao je Radić, javlja Radio Brčko.
Uprkos ukidanju zabrane prometovanja svinjama, uzgajivači pozvani na oprez
Prema njegovim riječima, najčešći uzrok pojave virusa ASK je nesavjesan rad farmera i stočara na području Distrikta. Apelirao je na sve uzgajivače da se pridržavaju ranije propisanih mjera i da ne useljavaju jedinke na farme bez prethodne saglasnosti nadležnih službi za to.
Ističe da ne očekuje intenzitet velike zaraze, osim sporadičnih slučajeva, jer je smanjen broj svinja na ovom području, čemu doprinosi i svinjokolj koji u određenim dijelovima Distrikta tek predstoji.
Tagovi
Afrička svinjska kuga Tri farme Stevan Radić Virus ASK Brčko distrikt
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.