Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište životinja
  • 22.02.2023. 15:00

Nova regulativa o transportu teladi šteti njemačkim uzgajivačima?

Odluka je najveći problem napravila za farme muznih krava. Poljoprivrednici negoduju, jer cijena teladi ne pokriva troškove državanja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 64
  • 5
  • 0

Od januara 2023. godine telad se u Njemačkoj mogu prevoziti tek s navršenih 28 dana, izvještava Agrarheute. Ova praksa već ostavlja posljedice na mnoge muzne farme, jer uzgajivači imaju veće troškove i više posla. Ranije je granica transporta bila 14 dana. 

Isplativost nove odluke

Poljoprivrednici navode kako je nova odluka na njihovu štetu. Držanjem teladi do 28 dana ne povećava se njihova cijena, dok se istovremeno količina utrošenog mlijeka duplira, a raste i potrošnja hrane, slame, radne nage. Farmeri su prisiljeni nabavljati i nove boksove za telad te ističu kako sami ne mogu snositi troškove i da se dodatni trud treba platiti.

Odvoz se vrši samo određenim danima u sedmici (Foto: Depositphotos/KaterinaLin)

Veterinarska služba odlučila je da se telad smije transportovati u prikolicama tek od 29. dana. S druge strane, otkupljivači neće da odvoze životinje starije od 30 dana, a preuzimanje vrše samo određenim danima u sedmici, što stvara dodatne probleme uzgajivačima jer se starost teleta ne može podešavati. Poljoprivrednici nisu sigurni kako će nova odredba da funkcioniše ubuduće.

Cijene variraju od regije do regije i kreću se od 100 do preko 400 eura. Najnižu postižu holštajnsko frizijska telad. Nedavno je za simentalca teškog 91 kg i starog mjesec dana plaćeno 460 eura neto. Cijena po kilogramu žive vage je iznosila 5,05 eura.

U Gornjoj Bavarskoj drže simentalsku rasu goveda, a njihova telad se ne prodaje dok ne napune šest sedmica. Na ovu proizvodnju trenutna odluka neće uticati.

Uredba EU

Do kraja 2023. godine Evropska komisija namjerava predstaviti nacrt uredbe o zabrani pojedinačnog smještaja teladi na osnovu evropske građanske inicijative "Završite doba kaveza".

Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir

Uredba bi trebala stupiti na snagu 2027. godine. Do tada treba uskladiti neujednačena pravila država članica EU, a nije riješeno ni ko će finansirati dodatne troškove ulaganja u proizvodnju. 


Tagovi

Telad Transport teladi Transport životinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.