Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nomadska stada
  • 30.06.2019. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosanski Petrovac

Nomadi neovlašteno koriste privatnu zemlju - mještani se boje zaraze

U Smoljanima kažu kako nomadi neovlašteno koriste privatnu zemlju i podsjećaju kako je lokalna vlast još prije 11 godina zabranila ispašu nomadskih stada na području bosanskopetrovačke općine.

Foto: Pixabay/EM80
  • 239
  • 25
  • 0

Nomadska ispaša ovaca uobičajena je u našim krajevima i dio je njezine tradicije, no, problem nastaje kada mještani pojedinih sela moraju voditi rat s vlasnicima nomadskih stada. Upravo se to događa na području Bosanskog Petrovca, a kako pišu Nezavisne, najugroženiji su mještani Smoljana. U više su navrata zabilježeni verbalni, pa čak i fizički incidenti

Vlast prije 11 godina zabranila nomađenje

U Smoljanima kažu kako nomadi neovlašteno koriste privatnu zemlju i podsjećaju kako je lokalna vlast još prije 11 godina zabranila ispašu nomadskih stada na području bosanskopetrovačke općine. 

"Prije dvije godine imali smo velikih problema s nomadima čije su ovce bile zaražene brucelozom. Bolest se proširila i jedan ovdašnji domaćin je bio primoran da usmrti nekoliko krava, a brucelozom se zarazilo i nekoliko mještana koji su se potom liječili u bolnici", kaže Marinko Mrđa, predsjednik mjesne zajednice Smoljani.

Vlasnike je teško uloviti - u neprestanom su pokretu

Mrđa kaže kako su na ovom prostoru najviše prisutni vlasnici stada s planine Manjače te da su o svemu obavijestili nadležne inspekcijske organe. U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu kako nomadi koji uđu na područje neke od lokalnih zajednica u Unsko-sanskog kantonu moraju imati ugovor o zakupu zemljišta ukoliko žele da napasaju svoja stada. Dodaju da je protiv vlasnika veoma teško primijeniti zakonske sankcije, budući da se nalaze u neprestanom pokretu.

"Kada inspektori dođu na lice mjesta, nomadi već nisu tamo. Sem toga, riječ je o planinskim područjima gdje su putevi teško prohodni, što otežava djelovanje inspektora", kažu u Inspekciji.  

Nekontrolisano nomađenje je opasno

U Veterinarskom zavodu USK ističu kako je nekontrolisano nomađenje veoma opasno, jer je riječ o stadima koja nisu obuhvaćena veterinarskom i zdravstvenom kontrolom, te se slobodno kreću kroz cijelu zemlju.  

Podsjećaju kako su zarazne bolesti prije desetak godina u značajnoj mjeri naštetile ovčarstvu na ovim prostorima. Broj ovaca je tada iznosio 11.000, dok je danas registrovano tek oko 7.000 ovih domaćih životinja.                               


Tagovi

Nomadska stada Nomađenje Bruceloza Zaraza Privatno zemljijšte Marinko Mrđa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...