Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 17.01.2022. 18:00

Njemačka zabranila ubijanje muških jednodnevnih pilića

Od početka godine u Njemačkoj nije dozvoljeno ubijanje muških jednodnevnih pilića. Da li ova zabrana zaista garantuje veću dobrobit životinja?

Foto: Depositphotos/Voren1
  • 332
  • 60
  • 1

Svake godine se samo u Njemačkoj ubije između 40 i 50 miliona muških jednodnevnih pilića i to netom nakon valjenja. Međutim, od početka 2022. godine Njemačka je postala prva država u svijetu koja zabranjuje ovakvu praksu, navodi tagesschau.

U uzgoju koka nosilja muški pilići su beskorisni jer ne proizvode jaja, stoga oni najčešće bivaju izdvojeni odmah po izlasku iz inkubatora. Pošto se radi o lakim pasminama za proizvodnju jaja, ovi pilići nisu podesni za tov i ne mogu konkurisati tovnim brojlerima. Ubijanje gušenjem uz pomoć ugljik dioksida smatrano je najekonomičnijim rješenjem, a oni su potom korišteni kao hrana za druge životinje, npr. u zoološkim vrtovima, teraristici i sl.

Peradari pod pritiskom?

Krajem ljeta 2020. godine, tadašnja savezna ministrica poljoprivrede, Julia Klöckner, najavila je zakonska rješenja za postepeno ukidanje ubijanja pilića početkom 2022. Zakon o zaštiti životinja ima za cilj prvo zaustavljanje njihova ubijanja, a potom, od 2024. godine trebalo bi se zabraniti i ubijanje pilećih embriona, nakon šestog dana inkubacije.

Glasnogovornik radne grupe za uzgoj i razmnožavanje Centralnog udruženja njemačke peradarske industrije Rudolf Preisinger kritizira ciljeve zabrane ubijanja pilića kao "preambiciozne i ishitrene". Ovaj genetičar koji radi za jednu od velikih njemačkih peradarskih grupa upozorava na veliki pritisak kome se izlažu peradari, naročito oni koji uzgajaju koke nosilje.

Alternativa je određivanje spola u jajetu?

U proteklih nekoliko godina savremena tehnologija je omogućila određivanje spola budućeg pileta još dok se ono nalazi u jajetu. Metoda se zasniva na mikrolaserskom bušenju ljuske i uzimanju uzorka tečnosti iz alantoisnog mjehura, a uzorak se potom analizira PCR tehnologijom. Na ovaj način se za oko sat vremena može utvrditi spol pilića već osam ili devet dana od početka njihove inkubacije. Ideja je bila da se ovako sortiraju jaja prije valjenja, a ona se mogu koristiti za proizvodnju hrane za životinje.

Spol pilića u jajetu se može odrediti nakon nekoliko dana (Foto: Bigstock/zlikovec)

Ali, sve dosadašnje metode i dalje se suočavaju s jednim problemom: od 2024. godine određivanje spola više neće biti dozvoljeno osmog ili devetog dana, već najkasnije šestog dana inkubacije. Naime, nauka tvrdi da embrion počinje razvijati osjećaj za bol između sedmog i četrnaestog dana inkubacije, prema tome čak ni ova metoda utvrđivanja spola nije sasvim prihvatljiva prema pomenutom zakonu.

Razvili tehniku ​​kojom mijenjaju spol embrija pilića s muškog na ženski

Pored toga, ne smije se zaboraviti ni cijena ovih ispitivanja. Više od 100 miliona jaja moralo bi se pregledati svake godine za njemačko tržište. Postoji i veliki problem sa kapacitetima. Organsko peradarstvo se zbog svega navedenog uglavnom odlučuje protiv određivanja spola pilića i za tzv. "uzgoja brata pijetla".

Peradari, kako piše faz.net, također upozoravaju na slabljenje domaće proizvodnje koka nosilja i povećanje uvoza takvih životinja iz drugih EU-zemalja gdje je ubijanje muških pilića i dalje dozvoljeno, a uzgoj time jeftiniji. Sličan scenario desio se i sa sektorom prerađene hrane, gdje su jeftinija jaja iz uvoza potisnula skuplja  iz njemačke proizvodnje.

Da li je tov pijetlova bolja opcija?

Predstavnik njemačkih peradara, Preisinger procjenjuje da se u najmanje dvije trećine slučajeva muški pilići trenutno uzgajaju kao pijetlovi za proizvodnju mesa. Međutim, njima je do klanja potrebno dva do tri puta duže nego kod posebno selekcionisanih brojlera, a i kvalitet mesa se značajno razlikuje. Također, veća je potrošnja hrane, a time i ugljični otisak.

Nije uobičajeno toviti pijetlove (Foto: Depositphotos/kharhan)

Finansijski, takav poduhvat je za proizvođače prihvatljiv samo ako se uzgoj pijetlova sufinancira kroz veću cijenu jaja ili koka nosilja. Problem je također, i što tržište nije naviklo na takvo meso peradi, jer se ono do sada u maloprodaji nudilo vrlo rijetko. Ako Nijemci ne budu konzumirali ovakvu piletinu, ona je osuđena na preradu ili izvoz.

Da li se nazire prilika za povratak kombinovanih pasmina?

Njemačka udruženja za dobrobit životinja pozdravljaju činjenicu da je ubijanje pilića sada zabranjeno, ali podsjećaju da osnovni problem još nije riješen. Tvrde da se proizvođači moraju vratiti pasminama za kombinovanu proizvodnju jaja i mesa.

Koke nosilje se sada uzgajaju da nose više od 300 jaja godišnje. Međutim, njihova braća rastu mnogo sporije u poređenju sa posebno selekcioniranim brojlerima, gdje se oba spola mogu utoviti za vrlo kratko vrijeme. Uzgoj mužjaka od rasa nosilica smatran je stoga neekonomičnim, zbog čega su i ubijani.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Živinarstvo Proizvodnja jaja Muški pilići Dobrobit životinja Njemačka Zabrana Ubijanje gušenjem


Autor

Benjamin Crljenković

Više [+]

Student master studijskog programa Ratarstvo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stipendista Agrokluba. Pored studija uključen je u nekoliko društveno korisnih i istraživačkih projekata.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Uginule ribe svakodnevan su prizor na Boračkom jezeru već nekoliko dana. Krajem novembra je ovdje ustanovljeno prisustvo Carp edema virusa (CEV) koji kod šarana izaziva takozvanu bolest spavanja, od koje obolijevaju i ugibaju.