Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virtuelna ograda
  • 27.01.2024. 18:00

Nevidljiva ograda čuvat će krave na pašnjacima?

Nova tehnologija mogla bi zamijeniti naporan rad postavljanja i pomjeranja fizičkih ograda te usmjeravati grla prema robotu za mužu

Foto: PrintScreen/Youtube
  • 258
  • 51
  • 1

U narednim godinama nekoliko kompanija planira na tržištu predstaviti novi proizvod, sistem ispaše krava unutar virtuelnih ograda. Cilj je da "ograda" postavljena putem aplikacije životinje upozori prvenstveno zvučnim signalom, piše Nieuweoogst.

Životinje se brzo naviknu

U istraživačkom centru Wageningen Livestock Research su još 2015. eksperimentisali sa sistemima koji bi omogućili kravama da pasu na pašnjaku bez fizičkog ograđivanja. Nova tehnologija uključuje postavljanje zamišljenih žica, putem aplikacije na telefonu, kako bi se razgraničio pašnjak.

Krave oko vrata nose ogrlicu s transponderom koji uključuje GPS tehnologiju i ako se približe virtuelnoj ogradi biće upozorene zvučnim signalom. U slučaju da ipak nalete na ogradu doživjeće svojevrsni šok. 

Istraživanje je već pokazalo da se krave brzo naviknu na sistem u kojem im zvukovi i električni šok daju do znanja koliko daleko mogu ići. Brzo se nauče da reaguju na zvučni signal i odmaknu se na područje za ispašu.

Krave nose ogrlice sa GPS-om

Mogućnost pomjeranja ograde

Tri proizvođača su napredovala u razvoju sistema u zapadnoj Evropi: nizozemska kompanija Collie, norveška Nofence te globalna kompanija Gallagher.

Nofence i Collie koriste ovaj sistem na nekoliko nizozemskih mliječnih farmi, dok se Gallagherov odjel za istraživanje i razvoj nalazi na Novom Zelandu. Njihov sistem nazvan eShepherd bit će uveden na velike farme goveda u Australiji i Novom Zelandu. U toku je testiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu, a očekuje se realizacija testa u Njemačkoj.

Iz kompanija se slažu da će virtuelno ograđivanje nadopunjavati postojeće fizičke električne ograde kako bi se spriječilo da stoka pobjegne ako dođe do nepredviđenih situacija. Aplikacija će nuditi mogućnost da se ograda pomjera nekoliko puta u danu.

Usmjeravanje vibracijama 

Colliejev sistem ima i funkciju vibracije, a Nofence kaže da radi na tome.

Vibracijama se mogu stimulirati krave da se kreću s jednog mjesta na drugo, što je naročito korisno kod upućivanja grla prema robotu za mužu. Istraživači se nadaju da će se u skorijoj budućnosti povezati sa sistemom koji pokazuje visinu trave, odnosno njen rast, što će pomoći kod odabira površine za pašu.

Kako to izgleda, pogledajte u videu: 


Tagovi

Ispaša krava Ograda na pašnjaku Virtuelna ograda Krave na pašnjaku Usmjeravanje goveda Napredna tehnologija Pametna poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.