Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agnus i Limuzin
  • 22.08.2021. 13:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Gučevo, Rogatica

Nenad Planinčić iz Rogatice uzgaja goveda Angus i Limuzin

Sve više ljudi kada završe sa radnim obavezama i odu u penziju, povuku se na selo i počinju da se bave poljoprivredom. Tako je i Nenad Planinčić iz Rogatice,odlučio da se vrati u rodno Gučevo, kupi desetak goveda i počne da se bavi poljoprivredom.

Foto: Marijana Simanić
  • 1.480
  • 400
  • 0

Nenad Planinčić iz sela Gučevo kod Rogatice, kad mu je firma u gradu otišla pod stečaj, vratio se sa porodicom na rodno ognjište i počeo da se bavi stočarstvom. Zbog problema sa otkupom mlijeka, odlučio se da nabavi goveda od kojih na lakši način dolazi do prihoda i to proizvodnjom mesa.

"Prošle godine sam prodao krave muzare i nabavio skandinavska goveda rase limuzin i angus koje zahtijevaju mnogo manje brige od onih  koja se ovdje gaje", kaže Planinčić.  

Stočari tvrde da ove rase  imaju perspektivu u brdsko planinskim  prostorima zbog toga što nisu zahtijevne kao druga goveda. 

Vrlo izdržljiva stoka

"To je posebna vrsta govečeta koje ne mora da se drži u štali, dovoljna je i nastrešica, podnosi zimi temparaturu i do minus 40 stepeni. Nisu izbirljiva na hrani. Krave se same otele, tele sisa kravu tri-četiri mjeseca, a ono za petnaestak dana pase travu i jede kabastu hranu", objašnjava ovaj stočar.

Ove vrste se gaje isključivo za tov, a krave se ne muzu jer imaju toliko mlijeka koliko je potrebno da odgoje tele.

Domaćin se na vrijeme pobrinuo za sijeno koje je uredno složeno u balama u blizini ograđenog prostora gdje životinje borave.

Ne treba im čobanin

Priča da njegove krave i bikovi mogu danima biti u šumi ili na pašnjacima i da im ne treba čobanin.

Da bi ih otjerao do pašnjaka ili potražio ako se izgube, Planinčić koristi svoj četvorotočkaš, koji je odlična mašina za prevoz na ovim brežuljkastim terenima.

Trenutno ima desetoro ovih goveda. Kaže da mu je u planu da povećava njihov broj jer hrane za njih ima u izobilju. Ističe da su nevjerovatno pitome životinje koje, iako lutaju po pašnjacima i šumi, vole prisustvo čovjeka.

Na području rogatičke opštine postoji još jedna farama sa angus govečetom.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Nenad Planinčić Rogatica Stočarstvo Angus Limuzin Izdržljiva goveda Tov


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.