Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 18.07.2023. 13:30

Nedostatak sijena ugrožava stočni fond u Semberiji

I dok sijena ima dovoljno u Hercegovini i Lijevče polju, Semberci strahuju da neće moći prehraniti soku zbog nedostatka sijena.

Foto: Ranka Vojnović
  • 70
  • 6
  • 0

Kosidba trave i baliranja sijena je u toku. Poljoprivrednici u Hercegovini i Lijevče polju kažu da su prinosi veoma dobri, a kvalitet sijena zadovoljavajući. Međutim, u Semberiji bilježe najgore prinose i loš kvalitet, izvještava Nezavisne novine

Uzrok je previše padavina

Najveći problem za semberske poljoprivrednike je previše padavina u prvom dijelu godine zbog kojih je propala prva kosidba.

"Što se tiče prve kosidbe sijena u Semberiji una je propala, a ne piše se dobro ni stočnom fondu", rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Ističe da su velike količine padavina prouzrokovale jednu od najgorih prvih kosidbi i da sijeno niko ne prodaje. Situacija se malo popravila za vrijeme druge kosidbe, ali je dosta njiva uništeno mehanizacijom i sabijanjem tla.

"Mi u Semberiji imamo afričku svinjsku kugu, ljudi mravu rasprodaju 'pošto-zašto'. Nažalost, mislim da će poljoprivreda doživjeti veliki kolaps, a u Semberiji, najvećoj žitnici Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nije dobra situacija."

Zaključio je da su uspjeli da spreme sijeno iz druge kosidbe. Stočni fond se uništava i misli da je došao kraj poljoprivrednoj proizvodnji u Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Niko ne prodaje sijeno

Vladimir Usorac, predsjednik poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS, je izjavio da niko ne prodaje sijeno i da ga ne mogu nigdje kupiti. I on ističe da je problem izazvalo previše padavina zbog kojih je kosidba užasna i kvalitet sijena loš.

"Kakva je situacija u drugim krajevima Srpske, stvarno ne znam, ali kod nas je užas. Ko ima nešto dobrog sijena, ne prodaje, čuva ga za svoje potrebe."

Ističe da nade polažu u treću kosidbu ili će pokušati sijati novu travu kako bi se obezbijedili do zime. U slučaju da to ne uspije u pitanju će biti ishrana stoke.

Da su poljoprivrednici u deficitu sa sijenom kaže i Draško Banjac, predsjednik udruženja farmera Republike Srpske. Navodi da narod male bale sijena prodaje za 2 do 3 KM. Zbog obilne kiše bilo je trave koja je propadala, jer se nije mogla obaviti kosidba.

"Na području Lijevča polja nije bila loša kosidba i sijena ima u izobilju. Vjerujem da je dobra kosidba bila i u brdskim predjelima, na Manjači, tamo je generalno trava dobrog kvaliteta. Sijena će biti dovoljno, ali stočni fond se stalno smanjuje."

Poljoprivrednici iz Gacka kažu da su prinosi sijena ove godine nadmašili sva njihova očekivanja. Posao kosidbe su počeli 20. juna i ona još traje, dok su prošle godine morali da kupi više od 80 posto potrebnog sijena.
Zadovoljni su i u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. Darko Marković, stručni suradnik za regiju istočne Hercegovine, je izjavio da je prinos zelene mase izuzetno visok ove godine i da u Hercegovini nekoliko decenija nisu zabilježili ovako visoke prinose. Kvalitet sijena je neujednačen, jer je bilo dijelova Gatačkog polja gdje su parcele bile plavljene. Navodi da su količina i kvalitet sijena u brdskim i planinskim područjima izuzetno dobri da će sijena biti i za prodaju.


Tagovi

Trava Kosidba Sijeno Kvalitet sijena Semberija Hercegovina Stočni fond Bale sijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.