Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na planini
  • 19.07.2016. 08:00

Na planini Blidinje uzgajaju koze, ovce i krave

Obitelj Ćavar rodni je Široki Brijeg zamijenila planinom. Na Blidinju su se okrenuli stočarstvu, uzgoju povrća te ratarskih kultura, sve na ekološki način!

Foto: Velimir Ćavar
  • 5.690
  • 276
  • 0

U Park prirode Blidinje vratio se život. Štoviše, gradi se i vikend naselje te sve više ljudi želi živjeti u prirodi i baviti se ekološkom poljoprivredom, a dočekuje ih obitelj Ćavar koja svoju budućnost već duže vrijeme gradi u očevu rodnu kraju - Risovcu.

Okrenuli se eko poljoprivredi

Naime, rodni Široki Brijeg braća Velimir i Krešimir s roditeljima su napustili i na planini započeli pravi farmerski život. Na Blidinje su inače dolazili kao djeca i ne žale ni na trenutak svoju odluku.

Volimo prirodu i nismo za život na asfaltu već želimo ugodno s korisnim spojiti kod svoje kuće sa svojim ljudima.

Mladi par uživa u prirodi

"Prepoznavši odnosno vidjevši želju za domaćim proizvodima okrećemo se u tom smjeru. Najprije smo sadili krompir, mrkvu, cikla, kupus, a onda brat kupuje ovce i krave 2011. godine. Shvativši da ima potražnje i za kozjim proizvodima 2014. godine kupujem koze. Tako sad brat i njegova obitelj rade kao obrt, imaju svoju farmu a ja svoj obrt sa kozama uz to što i dalje uzgajamo povrće", priča nam Velimir kojemu se u poslu, ali i životu na planini, pridružila i djevojka, uskoro supruga Marija.

S Marijom se, kaže, upoznao prije nego li krenuo u uzgoj koza. Predložio joj je da domaću poljoprivrednu proizvodnju prošire na koze i odmah je i ona bila "za". Danas imaju oko sedamdesetak koza.

"To su bili trenutci nekih na našim područjima globalnih promjena. Hrvatska je ušla u Europsku uniju, a ovdje svatko ima putovnicu HR i odseliše se. Nama ne pada napamet negdje drugdje živjeti. Uz to volimo prirodu i nismo za život na asfaltu već želimo ugodno s korisnim spojiti kod svoje kuće sa svojim ljudima. U svijetu si uvijek stranac", kaže nam Velimir.

Brat Krešimir, dodaje, ima na farmi 250 ovaca i 9 krava. Prodaje se mladi sir, tradicinalni domaći sir iz mija, maslo, kajmak, meso (janjci, teletina) sve na domaći način proizvedeno bez dodavanja smjesa za više mlijeka ili mesa. Životinje jedu samo njihov ječam i zob te mirisnu i zdravu planinsku travu. Naime, obitelj Ćavar posjeduje oko 150 duluma zemlje u parku prirode.

Brat uzgaja ovce i krave

"Tako i ja sa kozama. Isti proizvodi samo kozji, plus koke i svinje koje za svoje potrebe držimo. Bez obzira što je svatko sebi obrt prijavio radimo skupa i pomažemo se", zaključuje Velimir dodajući da se bratova supruga također zove Marija, baš kao i njegova buduća.

Život na 1.250 metara nadmorske visine

Marija je, dodaje, iz Tomislavgrada, a ljubav se dogodila dok je čekao u redu za platiti proizvode u jednom trggovačkom centru gdje je radila. Život na planini ne bi nikada više zamijenili gradskim. Administrativno sada pripadaju Općini Jablanica.

Ona im je ujedno i najbliža jer su udaljeni 30 kilometara od Jablanice. No na Blidinju žive stalno. Svih 12 mjeseci na 1.250 metara nadmorske visine. Što sve rade i proizvode može se vidjeti i na facebook stranici Eko Blidinje Risovac.

Foto: Velimir Ćavar


Fotoprilog


Tagovi

Velimir Ćavar Blidinje Risovac Uzgoj koza Krave Ovce Povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.